Україна стала лауреатом престижної премії у Чехії

Україна стала лауреатом престижної премії у Чехії

Укрінформ
Цього року лауреатом премії Громадянського суспільства Східного партнерства стало громадянське суспільство України.

Про це повідомила пресслужба спікера нижньої палати чеського парламенту Маркети Пекарової-Адамової, передає Укрінформ із посиланням на Radio Prague International.

Премію було присуджено під час проведення 14-го засідання форуму громадянського суспільства країн Східного партнерства, що відбувся у палаті представників.

Завдання проєкту «Східне партнерство» – зближення з країнами Східної Європи і Кавказу, а саме Вірменією, Азербайджаном, білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

Коментуючи присудження премії, Маркета Пекарова-Адамова зазначила, що під час відбиття російської агресії громадянське суспільство та політичне керівництво України змогли мобілізувати громадську підтримку. Спікер підкреслила, що Чехія має власний історичний досвід боротьби за свободу та демократію, який символізує президент Вацлав Гавел. Тому обов'язок республіки – підтримувати демократичні цінності в інших країнах.

Читайте також: Чехія планує продовжити українським біженцям візи тимчасового захисту до березня 2024 року

Також Маркета Пекарова-Адамова назвала «історичним моментом» набуття Україною та Молдовою статусу країн – кандидатів на вступ до Євросоюзу, а також те, що Грузія отримала європейські перспективи. Голова нижньої палати чеського парламенту наголосила, що «європейська сім'я має бути завжди відкритою для тих, хто готовий поважати такі базові цінності як свобода і демократія».

Раніше повідомлялося, що Президента України Володимира Зеленського удостоїли найвищої державної нагороди Чеської Республіки – ордена Білого Лева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-