До Туреччини евакуювали 34 вихованців одеського будинку дитини

До Туреччини евакуювали 34 вихованців одеського будинку дитини

Фото, відео
Укрінформ
До столиці Туреччини евакуювалися 34 вихованці одеського будинку дитини «Сонечко» разом із персоналом та медиками.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента України Олена Зеленська повідомила в Телеграмі.

«У липні перша леді Туреччини Еміне Ердоган, виступаючи на нашому Саміті перших леді та джентльменів, закликала: «Працюймо разом для підтримки жінок і дітей, які стали жертвами війни». Уже тоді пані Еміне робила все, щоб українські діти – вимушені переселенці почувалися в Туреччині як удома. У жовтні, коли я відвідувала Туреччину, ми з пані Еміне домовилися про евакуацію одеського будинку дитини «Сонечко»: надто небезпечно для дітей лишатися в місті, яке постійно обстрілюють. І ось днями 34 вихованці закладу разом із персоналом і медиками приїхали до Анкари», – зазначила перша леді.

За її даними, наймолодшому з евакуйованих, Сашкові, лише десять місяців. Є також півторарічний хлопчик Дарій, він не з Одеси, а з Антрацита Луганської області. Його сім’я потрапила у складні життєві умови, тож мама звернулася із заявою, щоб влаштувати сина до будинку дитини.

Як зауважила Зеленська, тепер вихователям не треба щоразу, чуючи сигнал повітряної тривоги, а це фактично щодня, бігти з малюками до підвалу.

За її словами, дітям у Туреччині надані комфортні класи та спальні кімнати, повністю забезпечені медична допомога і реабілітація. Вихователі та медики мають нормальні робочі умови. Місцеві соціальні працівники та перекладачі допомагають адаптуватися.

«Укотре співпраця з першими леді дає дуже вагомий результат. І наш Саміт – уже не просто майданчик для обміну досвідом раз на рік, а активна платформа однодумців, що посилюють одне одного», – додала Зеленська.

Вона подякувала першій леді Туреччини за «чуйність та особисту турботу» про українських дітей, наголосивши, що «це та необхідна й своєчасна підтримка, яка є основою нашої співдружності перших леді».

Зеленська висловила подяку Посольству України в Турецькій Республіці, послу України в Туреччині Василю Боднару, його дружині Катерині Боднар, а також Національній соціальній сервісній службі України за всебічне сприяння реалізації цього проєкту.

“Про реалізацію цього проєкту перша леді України Олена Зеленська домовилася з першою леді Туреччини Еміне Ердоган у жовтні, коли відвідала Туреччину. Весь цей час тривала активна підготовка. В Анкару прибула група дітей віком від 0 до 6 років, які потребують медичної допомоги та догляду. Їм буде забезпечене комфортне розміщення в Анкарі, медичне забезпечення, необхідні для розвитку умови”, - сказав у коментарі Укрінформу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

За словами дипломата, 34 вихованців будинку дитини «Сонечко» супроводжують 25 вихователів.

Проєкт реалізується за підтримки Міністерства сім'ї та соціальних служб, Міністерства охорони здоров’я та Міграційної служби Туреччини, посольства України в Туреччині, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Евакуйовані вихованці, супроводжуючі особи та їхні діти перебуватимуть в Анкарі до завершення бойових дій та будуть на повному утриманні турецької сторони.

Посол також нагадав, що подібний проєкт реалізується в Анталії, де перебуває кілька сотень дітей-сиріт, які виїхали на початку повномасштабної збройної агресії росії проти України.

Читайте також: Туреччина евакуює 84 турків-ахиска з Херсона – ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець вересня в Туреччині перебували близько 40,5 тисяч громадян України з понад 406 тисяч, які приїхали після початку повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-