Туреччина евакуює 84 турків-ахиска з Херсона – ЗМІ

Туреччина евакуює 84 турків-ахиска з Херсона – ЗМІ

Укрінформ
Туреччина евакуює на свою територію 84 етнічних турків-ахиска, які проживали в Херсоні й потрапили під російську окупацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання Anadolu з посиланням на власні дипломатичні джерела.

У повідомленні йдеться, що міністерство закордонних справ Туреччини спробувало вивезти групу літніх турків-ахиска з Херсона через територію тимчасово окупованого росією Криму ще 31 жовтня, до деокупації міста. Проте частині людей російська сторона відмовила у в’їзді через відсутність необхідних документів.

Впродовж наступних днів турецькі дипломати змогли усунути перешкоди й отримали дозволи на проїзд групи територією Криму в напрямку кордону росії з Грузією.

Очікується, що в найближчі дні евакуйовані з Херсона турки-ахиска дістануться Туреччини через грузинську територію.

Турки-ахиска (турки-месхетинці, ахалцихські турки, грузини-мусульмани, кавказькі турки) вважаються або тюркізованими грузинами, або етнічною групою, спорідненою з турками чи азербайджанцями. Походять з області Месхетія на південному заході Грузії, розмовляють карською мовою – діалектом турецької, та сповідують іслам. За останніми даними, в Україні проживає від 7 до 10 тисяч турків-ахиска, а в самій Туреччині – близько 70 тисяч.

Читайте також: Зеленський обговорив із Ердоганом продовження «зернової угоди»

Як повідомлялося, з 1 грудня Туреччина вимагатиме від вантажовідправників нафти страховку для проходу через Босфор і Дарданелли, що фактично заблокує роботу перевізників російської нафти, які не зможуть отримати таку страховку через антиросійські санкції. Нові правила пов’язані з дотриманням санкцій ЄС і Великої Британії проти рф, хоча формально Туреччина до них не приєднувалася.

Фото: www.aa.com.tr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-