Хорватія готова приймати на лікування поранених українських військових — Кондратюк

Хорватія готова приймати на лікування поранених українських військових — Кондратюк

Укрінформ
Республіка Хорватія готова приймати на лікування та реабілітацію поранених українських захисників і захисниць.

Про це заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила у Фейсбуці за підсумками зустрічі з віцепрем’єр-міністром, міністром ветеранів Республіки Хорватія Томо Медведом, передає Укрінформ.

"Дружня Хорватія готова приймати на лікування та реабілітацію поранених українських захисників і захисниць! Про це ми домовилися із віцепрем’єр-міністром, міністром ветеранів Республіки Хорватія Томо Медведом", – зазначила вона.

Кондратюк розповіла, що робоча зустріч відбулася в межах першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, який розпочався у хорватському Загребі.

Віцеспікерка подякувала Хорватії за допомогу Україні у військовій та гуманітарній сферах. Вона уточнила, що від початку повномасштабного російського вторгнення Хорватія виділила на потреби Української держави понад 40 мільйонів доларів у вигляді гуманітарних та військових вантажів, а також прихистила понад 22 тисячі українців.

За її словами, у Республіці Хорватія з особливою повагою та увагою ставляться до надання підтримки і допомоги ветеранам війни, своїм захисникам і захисницям, про що свідчить той факт, що за відповідний напрям відповідає окремий віцепрем’єр-міністр, міністр ветеранів.

"У розмові з паном Медведом ми зосередилися на дуже цінному для України та унікальному хорватському досвіді піклування про учасників та учасниць бойових дій. Це ціла комплексна державна політика щодо лікування, протезування, фізичної і психологічної реабілітації, адаптації та соціалізації ветеранів війни та осіб з інвалідністю. Це також система пільг для родин військовослужбовців", – розповіла Кондратюк.

Заступниця Голови ВР також поінформувала, що нині міністертсва ветеранів Хорватії та України активно співпрацюють між собою щодо цих питань та обмінюються досвідом. Вона висловила особливу вдячність віцепрем’єр-міністру Медведу та його колегам за переклад українською мовою базових нормативних актів щодо підтримки хорватських захисників і захисниць. Вона зауважила, що ці матеріали ретельно вивчаються українськими фахівцями та будуть використані у розробці та подальшій реалізації відповідної державної політики в Україні.

"Ситуація на фронті в Україні дуже складна. Ми маємо гостру потребу в лікуванні та реабілітації закордоном поранених воїнів ЗСУ. і тут ми не обійдемося без допомоги дружньої Хорватії. У Хорватії на сьогодні відкрито два нових сучасних центри реабілітації ветеранів потужністю 600 ліжок на день. Ми домовилися, що тут можуть проходити програми реабілітації та відновлення українські захисники і захисниці", – додала віцеспікерка.

Вона повідомила, що Медвед запевнив у готовності хорватських лікарень надавати допомогу в лікуванні важкопоранених українських воїнів. Зокрема, це – сучасна та обладнана усім необхідним лікарня Дубрава у Загребі.

Крім цього, вона розповіла, що під час зустрічі обговорювалася цінність хорватського досвіду у реабілітації військовополонених та жертв сексуального насильства, психологічної підтримки родин зниклих безвісти. У цьому контексті Кондратюк відзначила, що окремого вирішення потребує питання ідентифікації загиблих, повернення тіл та їх гідного поховання.

"Станом на сьогодні в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни нараховується понад 850 тисяч осіб. Маємо також більш як 1 мільйон громадян, залучених до сектору безпеки і оборони України. За попередніми підрахунками, близько 3 мільйонів людей в Україні, враховуючи ветеранів війни та їх родичів, потребуватимуть тривалої і комплексної державної підтримки та допомоги", – констатувала заступниця Голови ВР.

На її переконання, досвід та відповідна модель Хорватії, яка вже довела свою ефективність на практиці, є найбільш оптимальною для впровадження в Україні. "Нам треба вже сьогодні зосереджувати на цьому спільні зусилля Верховної Ради України та уряду", – наголосила Кондратюк.

Водночас вона зазначила, що отримала запевнення від із віцепрем’єр-міністра, міністра ветеранів Медведа, що Хорватія готова тісно працювати разом з владою України в цій сфері, ділитися досвідом та своїми можливостями щодо лікування і реабілітації українських військових у Хорватії.

"Весь світ має показати в Загребі, що надає підтримку Україні. Ви не самі. Хорватський Уряд – ваш друг, Хорватський народ – ваші друзі. Ми вітаємо єдність Українського народу і віримо у вашу перемогу. Я сподіваюся шо результати Саміту стануть поштовхом для ще більшої підтримки України", – процитувала Медведа заступниця Голови Верховної Ради України.

Читайте також: Світовий конгрес українців допомагатиме співвітчизникам і робитиме все для перемоги - Кондратюк

Як повідомляв Укрінформ, 24 – 25 жовтня у хорватському Загребі відбувається перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

24 жовтня відбудеться спеціальна дискусійна програма у межах першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, а 25 жовтня – безпосередньо саміт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-