Світовий конгрес українців допомагатиме співвітчизникам і робитиме все для перемоги - Кондратюк

Світовий конгрес українців допомагатиме співвітчизникам і робитиме все для перемоги - Кондратюк

Укрінформ
Світовий конгрес українців, лідери українських громад балканських країн та країн Балтії рішуче налаштовані робити все можливе для допомоги своїм співвітчизникам і наближення перемоги України.

Про це повідомила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк за результатами зустрічі із представниками Світового конгресу українців, а також українських громад Східної Європи - Хорватії, Естонії, Болгарії, Словаччини, Боснії та Герцеговини на полях Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської Платформи у Загребі у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми говорили про надзвичайно складну гуманітарну ситуацію в Україні, яка є наслідком російського вторгнення і терористичних атак на мирні українські міста. З 24 лютого, за даними ООН, внутрішніми переселенцями і шукачами притулку за кордоном вимушено стали понад 14 млн українців. Абсолютна більшість - це жінки, діти, вразливі групи населення.

Досі за кордоном, переважно у країнах Європи, залишається понад 7,7 млн українців. Але й ті майже 7 мільйонів, які повернулися в Україну сьогодні також стикаються з великим труднощами. Наші ЗСУ йдуть в контрнаступ, звільняючи важкою ціною від російської окупації сотні і тисячі квадратних кілометрів української землі», - зазначила Кондратюк.

Читайте також: Україна планує розширення видачі документів за кордоном, перемовини йдуть з п’ятьма країнами

За її словами, наразі необхідно підіймати на всіх рівнях, зокрема нашої діаспори, питання невідкладного збільшення міжнародної гуманітарної, військової та економічної допомоги Україні. А також залучати усі можливості українських громад в країнах ЄС та Європи для допомоги тим, хто отримав тимчасовий захист і тим, хто залишається в Україні.

«Особливо це стосується дітей: створення умов для повноцінного навчання, вивчення мови країни перебування, але також і обов’язково подальше вивчення рідної української мови, фінансування та співфінансування суботніх шкіл», - уточнила заступниця голови парламенту.

Також вона наголосила, що «великою загрозою і неприпустимою практикою є намагання штучно «примирити» українських дітей та молодь з російськими, коли пропонують створювати спільні українсько-російські класи. Або, коли розміщують разом в центрах наданнях допомоги українських переселенців і тих росіян, які втікають від мобілізації.

«Рада була чути, що Світовий конгрес українців та лідери українських громад балканських країн та країн Балтії рішуче налаштовані робити все можливе для допомоги своїм співвітчизникам і наближення перемоги України!», - резюмувала Кондратюк.

Читайте також: Для переселенців запускають тестування нової послуги в «Дії»

Як повідомлялось, делегація Світового конґресу українців (СКУ) візьме участь у роботі експертного рівня та долучиться до важливих дискусій за участі близько 400 політичних діячів з усього світу в межах саміту Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться у Загребі 24 жовтня

Кримська платформа — ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини на пів острові та сприяння його деокупації, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

 Фото: Фейсбук Олени Кондратюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-