У Варшаві понад 100 волонтерів обговорюють координацію зусиль задля підтримки України

У Варшаві понад 100 волонтерів обговорюють координацію зусиль задля підтримки України

Фото
Укрінформ
Понад 100 українських та польських волонтерів на зустрічі у Варшаві обговорюють питання координації зусиль для подальшої підтримки України у боротьбі з російською збройною агресією.

Метою дводенної зустрічі є підготовка спільного бачення щодо гуманітарної допомоги Україні на зиму 2022-2023 років, передає кореспондент Укрінформу.

Ініціатор з’їзду волонтерів, лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко в коментарі агентству підкреслила, що захід є важливим, адже в ефекті синергії зусиль можна ще більше допомагати Україні.

Читайте також: Британія виділить Польщі £10 мільйонів для українських біженців

У Варшаві понад 100 волонтерів обговорюють координацію зусиль заради підтримки України / Фото: Юрій Банахевич

“Необхідно інтегрувати волонтерське середовище Польщі, щоб зимою, яка нас усіх чекає, і яка буде важкою, ми вже бути готові допомагати Україні і до того, що потреби будуть набагато масштабнішими, ніж зараз”,- наголосила Панченко.

Вона додала, що в умовах бомбардування агресором об’єктів критичної інфраструктури, українці потребуватимуть генераторів, терміналів StarLink, які їм забезпечуватимуть комунікацію, і ці потреби можуть бути в усіх регіонах України, а не лише окремих її частин.

Читайте також: У Варшаві відбувся «референдум» про передачу посольства рф у власність Польщі

Панченко повідомила, що Євромайдан-Варшава закупив дев’ять терміналів StarLink за кошти, які було зібрано на День незалежності України та у рамках збору коштів під час різних акцій.

За її словами, цю партію терміналів, без зволікань, відправляють в Україну, їх буде передано лікарням, школам та публічним інституціям. Вони закуплені спеціально для цивільного населення, щоб у регіонах, які постійно обстрілюються ворогом, був зв'язок. Йдеться, наприклад, про місцеві лікарні, аби вони були постійно на зв’язку з обласними і спеціалізованими лікарнями для проведення консультацій та координації допомоги.

Посол України в Польщі Василь Зварич подякував волонтерам за їх працю і за значну допомогу Україні.

“Своєю працею ви вже зробили багато для нашої спільної перемоги, ви її наближуєте і за це я вам дякую”,- зазначив Зварич.

Читайте також: Українку номінували на звання варшав’янки року

Він додав, що війна, на жаль, усе ще триває, росія тероризує Україну і всю Європу, зокрема цінами на енергію. Посол закликав до подальшої підтримки України, особливо зараз, коли росія намагається нищити об'єкти критичної інфраструктури України.

“Ми повинні об’єднатися ще більше, підтримати один одного, аби показати путіну раз і назавжди, що його місце вже в мавзолеї, а не у вільному світі”,- констатував український дипломат.

Посол наголосив, що увесь світ повинен визнати росію терористичною країною і притягнути її до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Після свого виступу він вручив відомому польському громадському діячу і журналісту Славоміру Сєраковському, який зібрав в Польщі кошти на бойовий безпілотник Bayraktar для України, подарунок: українську вишиванку з вишитим на ній безпілотником.

Читайте також: На кінофестивалі у Варшаві презентують 10 українських кінопроєктів

У коментарі агентству Сєраковський зазначив, що польський Bayraktar, якого нещодавно назвали "Марік" на честь Маріуполя, вже незабаром буде в Україні. Натомість кошти, які було зібрано на безпілотник, але які турецький виробник вирішив витратити на допомогу Україні, незабаром буде розподілено по конкретних проєктах.

Під час з’їзду представники громадських та волонтерських організацій обговорили, зокрема, питання подальшої допомоги для України, сучасних викликів перед волонтерськими організаціями та волонтерами, ефективного фандрейзингу, організації різноманітних акцій тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-