У рамках Саміту перших леді вже домовились про лікування військових та переселенців - Зеленська

У рамках Саміту перших леді вже домовились про лікування військових та переселенців - Зеленська

Оновлено
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська щотижня обговорює з колегами по Саміту перших леді та джентльменів питання щодо реалізації домовленостей та планів на майбутню співпрацю.

Про це вона повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Підтримка міжнародних зв'язків, систематична комунікація, київський Саміт перших леді та джентльменів – все це в комплексі приносить свої результати у вигляді допомоги Україні. Бо навіть у дистанційному форматі ми з першими леді – команда однодумниць і однодумців. Щотижня обговорюю з колегами те, що вдалося зробити й що плануємо далі. Цього разу поспілкувалася з першою леді Північної Македонії Елізабетою Гьоргієвською, дружиною Прем’єр-міністра Бельгії Аннік Пендерс, дружиною Прем’єр-міністра Іспанії Марією Бегоньєю Гомес Фернандес, з першою леді Сербії Тамарою Вучич та дружиною Федерального президента Республіки Австрія пані Доріс Шмідауер», - зазначила перша леді.

За її словами, у ході перемовин йшлося про українських вимушених переселенців у країнах співрозмовниць, адаптацію та розвиток, про потреби українців на Батьківщині, освіту для українських дітей, працевлаштування наших жінок, медичне обслуговування для всіх.

Читайте також: Зеленська обговорила з першими леді гумдопомогу та реабілітацію поранених

«Мої колеги як ніхто розуміють, що сьогодні серце світу б’ється в Україні – саме так називалася одна з панелей цьогорічного Саміту в Києві. Від нас усіх залежить, яким буде цей пульс», - підкреслила дружина Президента.

Зеленська також поінформувала, що у рамках такої співпраці домовлено про два нових реанімобілі від Сербії, лікування українських важкопоранених військових у Бельгії та Іспанії, перебування вихованців з українських дитбудинків в евакуації в Австрії та 270 тонн гуманітарної допомоги від Північної Македонії.

Згодом у пресслужбі першої леді розповіли, що під час спілкування з дружиною Прем’єр-міністра Бельгії Зеленська подякувала за те, що Бельгія однією з перших надала Україні військову допомогу, підтримала в гуманітарному та фінансовому плані, а також прихистила понад 50 тисяч українців, які через російську агресію вимушено покинули свої домівки. Крім того, за даними ОП, Бельгія прийняла на лікування та реабілітацію 17 українських важкопоранених військових і готова й далі сприяти в цьому питанні.

У розмові з дружиною Прем’єр-міністра Іспанії перша леді України відзначила, що високо цінує зусилля уряду цієї країни зі створення сприятливих умов для українців, передусім можливостей для продовження навчання дітей і пошуку роботи для їхніх матерів, а також за швидку організацію мовних курсів для дітей і для дорослих з метою їх швидкої адаптації.

Зазначається, що зараз в Іспанії проживає загалом близько 260 тисяч громадян України, з них 138 тисяч отримали тимчасовий захист.

Читайте також: Зеленська оприлюднила ролик про Київський саміт перших леді та джентльменів

Під час спілкування з першою леді Північної Македонії Олена Зеленська подякувала їй за гуманітарну допомогу та прихисток понад 3 тисяч українських тимчасових переселенців і передачу майже 270 тонн гуманітарної допомоги (продукти, одяг, ліки, засоби гігієни тощо).

У розмові з дружиною Федерального президента Республіки Австрія перша леді України подякувала за солідарність з українцями та підтримку. Згідно з офіційними даними, Австрія прийняла на проживання близько 80 тисяч українців, з яких 28,5 тисячі – особи віком до 18 років. Крім того, Зеленська запропонувала Доріс Шмідауер стати патронесою книжкового проєкту «Історії кращого часу» в Австрії.

Повідомляється, що проєкт передбачає випуск та начитку книг українських авторів українською, німецькою та нідерландською мовами. Їх поширюватимуть у Німеччині, Австрії, Бельгії та Нідерландах, а цікавинкою стане можливість самостійно начитати книгу. За задумом організаторів, ініціатива допоможе дітям подолати сум, інтегруватися в середовище країни перебування та зберігати звʼязок із рідними, які залишилися вдома.

Поспілкувавшись із першою леді Сербії, дружина Президента України подякувала за допомогу, яку Сербія надає українським тимчасовим переселенцям, а також спільні спортивні табори для дітей. Зі свого боку Тамара Вучич повідомила, що Сербія хоче підтримати ініціативу Зеленської із закупівлі автомобілів швидкої допомоги та передасть Україні два такі реанімобілі.

Читайте також: Зеленська планує і надалі організовувати Саміти перших леді та джентльменів

Як повідомляв Укрінформ, 23 липня за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської в Києві відбувся Другий міжнародний саміт перших леді та джентльменів. Він став першим великим міжнародним заходом, який пройшов в Україні від початку повномасштабного вторгнення росії.

Перший Київський саміт перших леді та джентльменів був проведений 23 серпня 2021 року. Тоді за результатами заходу ухвалили спільну Декларацію про міжнародну співпрацю та сприяння розв’язанню актуальних гуманітарних проблем і досягненню Цілей сталого розвитку ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-