У Відні пройшов фестиваль «Симфонія свободи» до Дня Незалежності України

У Відні пройшов фестиваль «Симфонія свободи» до Дня Незалежності України

Фото, відео
Укрінформ
На центральній площі Відня Гельденплатц ("Площа героїв") відбувся фестиваль "Симфонія свободи" з нагоди 31-ої річниці Незалежності України.

Як передає кореспондент Укрінформу, захід був організований громадським об’єднанням "MRIJA - übersetzend aus Ukrainisch: Traum" за сприяння посольства України в Республіці Австрія.

"Цей концерт сьогодні символізує нашу незламність, але також демонструє, що, незважаючи на бомбардування та вбивства, ми залишаємося впевненими, що ми переможемо. Ми не скоримося. І концерт також символізує цю нашу впевненість і надію, але й, з іншого боку, демонструє наше культурне багатство", - заявив у вітальному слові посол України в Австрії Василь Химинець.

У Відні пройшов фестиваль «Симфонія свободи» до Дня Незалежності України / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

За словами посла, цьогоріч річниця Незалежності затьмарена масштабним вторгнення рф в Україну, тому важливо надіслати "сильний сигнал усім нашим міжнародним друзям та партнерам".

"Попри цю війну на знищення, попри щоденні повітряні обстріли, попри всі ті страждання, які російський агресор нам завдає, ми є сильними і ми будемо ще сильнішими, ми зробимо все, щоб перемогти в цій війні", - заявив Химинець.

З вітальними промовами до присутніх українців та друзів України звернулися віцемер Відня Крістоф Відеркер та координатор з питань тимчасово переміщених осіб з України Андреас Ахрайнер.

Віденський віцебургомістр, зокрема, наголосив, що "повна солідарність (Австрії - ред.) з українським народом, який страждає від цієї варварської війни, триватиме".

"Ця війна стосується України, але не тільки – це війна у Європі, і це війна проти наших цінностей та свободи… Я радий, що цей концерт сьогодні відбувається на Площі героїв. Бо для мене ви – герої. Усі ті, хто зараз воює в Україні за європейську свободу та справедливість", - заявив Відеркер.

Присутні вшанували хвилиною мовчання героїв, що загинули в боротьбі за незалежність України.

Фестивальну програму відкрив молодіжний академічний симфонічний оркестр "Слобожанський" з Харкова – міста, яка зазнає щоденних обстрілів російських загарбників і де зруйновані численні цивільні та культурні об’єкти, у т.ч. концертний зал, де виступає оркестр. Музиканти під керівництвом диригента Юрека Дибаля, який грає у Віденської філармонії та в оркестрі Віденської державної опери, виконали Гімн України, після чого зіграли всесвітньо відомі музичні твори та українські композиції, які вже стали символами боротьби українців.

Читайте також: «Український оркестр свободи» дав концерт у Нью-Йорку

Державний гімн на концерті у Відні прозвучав також у виконанні оперної діви Зоряни Кушплер.

Особливою частиною дійства став танцювальний перформанс 120 українок та українців від талановитої хореографині Олени Шоптенко під музичний супровід "Мелодії" Мирослава Скорика довкола чотириметрової української ляльки-мотанки.

Також відбувся показ української моди і виступ чемпіонів світу з бальних танців Ігоря Коб'юка та Валерії Каліщук.

Як відомо, 24 серпня виповниться рівно пів року від початку широкомасштабної воєнної агресії росії проти Україну.

Фото: @Valerie Maltseva

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-