За підтримки ЄС у Польщі створили медичні хаби, де лікуватимуть 600 онкохворих дітей з України

За підтримки ЄС у Польщі створили медичні хаби, де лікуватимуть 600 онкохворих дітей з України

Укрінформ
У співпраці з країнами Європи у межах проєкту «SAFERUkraine» у Польщі створили медичні хаби, куди зі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСМДЦ) евакуювали для продовження лікування 600 онкохворих дітей.

Як передає Укрінформ, про це розповів гендиректор ЗУСМДЦ Андрій Синюта під час візиту до лікарні Єврокомісарки з питань охорони здоров’я Стелли Кіріакідес разом із Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«До початку повномасштабної війни у нас лікували 6-7 тисяч дітей на рік. За час війни ми прийняли на лікування більше ніж 1000 дітей, з них 600 поїхали за кордон. Для нас важливий візит представниці Європейського Союзу, адже наш заклад ефективно працює, розвивається, і ми хочемо розвиватися далі, маємо плани розширюватися. Такий візит – це повідомлення про нас як про лікарню, яка надає високоякісне лікування дітям з важкими хворобами», – зазначив Синюта.

Читайте також: Уже підготували документи на 232 військових для лікування за кордоном – МВС

Зокрема, у ЗУСМДЦ Єврокомісар ознайомилася з роботою відділень реанімації, онкології, хірургії та Клініки трансплантації кісткового мозку, поспілкувалася з медиками про їхню роботу в час війни.

Станом на сьогодні клініка вже почала працювати: проводять забір стовбурових клітин кісткового мозку з депонуванням у кріосховищі, пацієнти готуються до трансплантації кісткового мозку. Таких закладів в Україні небагато – окрім Клініки у ЗУСМДЦ, є ще три центри трансплантації кісткового мозку.

Центр приймає на лікування дітей зі всієї України. На початку повномасштабної війни Міністерство охорони здоров’я створило на його базі хаб, де приймають дітей, які потребують допомоги – це діти з онкологією, онкогематологією, з нирковою недостатністю та іншими хворобами. У співпраці з країнами Європи у межах проєкту «SAFERUkraine» у Польщі створили хаби, куди зі ЗУСМДЦ евакуювали для продовження лікування вже 600 дітей.

Читайте також: Штати надали Україні $1,7 мільярда на підтримку програми медгарантій - Ляшко

Як зазначив гендиректор ЗУСМДЦ Андрій Синюта, заклад має всі можливості для лікування важкохворих дітей тут, але повітряні тривоги та постійна невизначеність через воєнний стан не дають можливості повноцінно боротися зі захворюваннями.

Єврокомісарка залишила запис в книзі почесних гостей лікарні і поспілкувалася з маленькими пацієнтами.

«Мене вразили відданість і жертовність персоналу лікарень, солідарність та міцний дух усіх громадян і пацієнтів, щоб протистояти агресії і захищати свою країну. Я хочу щиро подякувати міністру Ляшку за те, що запросив мене сьогодні до Львова і за його неймовірну витривалість і лідерство у цих надскладних умовах. Те, що я побачила сьогодні в тих закладах, які відвідала - насправді неймовірно. Я тут, щоб передати вам дуже чітке послання – щоб Україна і український народ знали, що Європейський Союз продовжуватиме вас підтримувати усіма можливими способами», - акцентувала Кіріакідес.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні 15 липня у Львові Єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідали медичні заклади Львова та підписали Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЕU4Health.

Читайте також: Медики закликають дорослих українців щепитися проти дифтерії та правця

Бюджет програми ЕU4Health на шість років становить 5,3 млрд євро. Отримувати фінансування на проєкти, покращення охорони здоров’я можуть органи державної влади, неурядові організації, малий та середній бізнес. Участь України у цій програмі - це ще один приклад того, як європейська інтеграція України буде покращувати якість життя громадян через доступ до відповідних фондів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-