Штати надали Україні $1,7 мільярда на підтримку програми медгарантій - Ляшко

Штати надали Україні $1,7 мільярда на підтримку програми медгарантій - Ляшко

Укрінформ
Сполучені Штати Америки надали Україні 1,7 млрд доларів на підтримку Програми медичних гарантій.

Про це на брифінгу 12 липня сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"У результаті домовленостей з урядом Сполучених Штатів Америки Україна отримала 1,7 мільярда доларів на підтримку програми медичних гарантій. Кошти надані через механізм Цільового фонду Світового банку на безоплатній, безповоротній основі у державний бюджет України. Це вагома підтримка від американських партнерів, яка дозволить і надалі підтримувати Програму медичних гарантій", - сказав Ляшко.

Читайте також: Віктор Ляшко відвідав лікарні на Полтавщині

Загалом, за словами міністра, з початку року медичним закладам було перераховано 74 млрд грн за Програмою медичних гарантій. Понад 54 млрд з них спрямовані на заробітну плату медикам.

"У середньому щомісяця на виконання Програми медичних гарантій з державного бюджету перераховується близько 12 млрд грн, з них орієнтовно 8,7 млрд це заробітна плата працівників закладів охорони здоров’я, яка цього року зафіксована на мінімальному рівні для медичної сестри 13 тисяч 500 грн, для лікарів - 20 тисяч гривень", - сказав Ляшко.

Він нагадав, що ще на початку березня, через війну, уряд змінив підхід до фінансування Програми медичних гарантій, коли кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від Нацслужби здоров'я 1/12 від річного обсягу фінансування.

Читайте також: Україна отримала 210 флаконів препарату Simponi для лікування різних форм артриту - МОЗ

Це, за словами міністра, дозволило утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень.

"Однак сьогодні у левовій частці медичних закладів невпинно збільшується кількість медичних послуг, що надаються пацієнтам. Тому уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 липня в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії, буде повернуто систему оплат за фактично надані медичні послуги. Зміни дозволять більш ефективно використовувати бюджетні кошти та підвищать фінансову спроможність закладів охорони здоров’я", - сказав Ляшко.

Читайте також: МОЗ: На захоплених територіях - 400 медзакладів, 87 зруйновані загарбниками

Стосовно медичних закладів, які працюють на лінії фронту, у зоні бойових дій та на територіях України, де росія намагається встановити окупаційний режим, то для них, за словами Ляшка, і надалі діятиме спрощена система фінансування - щомісяця такі лікарні отримуватимуть 1/12 від річного фінансування.

Також уряд продовжив пакет дофінансування для закладів, які за існуючі надходження від Програми медичних гарантій не могли повністю покрити виплату заробітної плати медикам у розмірі, передбаченому указом Президента України.

Читайте також: В Україні за час повномасштабної війни ліки подорожчали на 12%

Як повідомлялося, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні внаслідок російської агресії зруйновано 834 об'єкти закладів охорони здоров'я, з них 123 відновленню вже не підлягають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-