Як отримати безоплатну медичну допомогу в Польщі - роз'яснення МОЗ

Як отримати безоплатну медичну допомогу в Польщі - роз'яснення МОЗ

Укрінформ
Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Українці, які прибули у Польщу після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Це право надається всім громадянам України, від неповнолітніх до людей похилого віку", - йдеться у повідомленні.

Для того, щоб отримати медичну допомогу, потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року.

Крім того, українці, які мають намір залишитися в Польщі на певний період, можуть отримати номер PESEL — аналог українського ідентифікаційного номера. Він надає доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо.

Читайте також: Польща допоможе лікувати українських військових - Маляр

Процедура отримання PESEL для українців спрощена. Для оформлення документа потрібно звернутися до адміністрації будь-якої ґміни (аналог українських об’єднаних територіальних громад, ОТГ) та подати заяву, фото і свої актуальні дані. Покрокова інструкція є за посиланням bit.ly/3ENo1U6.

Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях: базова медична допомога — візити до сімейних лікарів, виклик швидкої, спеціалізована амбулаторна допомога, діагностичні дослідження (за направленням лікаря), лікування в стаціонарі, психіатричне лікування, реабілітація (крім курортів), стоматологічні послуги.

Знайти медичний заклад можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії: 800 190 590.

Також для пацієнтів з України, яким потрібна медична допомога в нічний час, на свята або у вихідні, в Польщі працює спеціальна телеплатформа першого контакту (ТПК) за номером: 800 137 200.

Читайте також: У Польщі з березня працевлаштувалися понад 270 тисяч українців

Більше інформації про роботу медичної системи в Польщі є за посиланням: https://moz.gov.ua/respublika-polscha.

Фото: http://radioszczecin.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-