Більш як половина українців волонтерили чи долучалися до благодійності під час війни

Більш як половина українців волонтерили чи долучалися до благодійності під час війни

Опитування
Укрінформ
За результатами опитування, 57% українців з центру та заходу країни долучалися до волонтерства чи благодійності, а 11% ще планують це зробити.

Про це під час онлайн-пресконференції на тему “Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід" заявив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

“Надія і тривога - основні супутники українців у цей воєнний час — по 50% респондентів згадали ці емоції в опитуванні. Згідно з результатами опитування, 57% українців з центру та заходу країни долучалися до волонтерства чи благодійності, а 11% ще планують це зробити. Це насправді вкрай великий показник, такого не було ніколи. Причому, у віковій групі 18-29 років 80% людей долучалися або фінансово, або власною працею до волонтерського руху чи благодійності”, - заявив аналітик.

Читайте також: Тривога, надія, страх: що відчувають українці під час війни

Він додав, що стосовно тривожних емоцій лише 4,5% респондентів відчувають себе у повній безпеці, при тому, що опитування відбулося лише в умовно безпечних регіонах. 37,5% скоріше вважають себе в безпеці і скільки ж - скоріше ні. А ще 13% взагалі не відчувають себе в безпеці.

“Емоції безвиході відчувають значно менше респондентів: скоріше безвихідь відчувають 24% респондентів, скоріше не відчувають безвихідь 67,5 % опитуваних. Респонденти з дітьми часто більш гостро сприймають війну, але менше готові до виїзду з країни чи релокації в межах України. Навіть у відносно безпечних регіонах 20 відсотків опитаних втратили роботу або дохід від неї", - сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи».

Він зазначив, що в західних і центральних областях України війна також торкнулась переважної більшості жителів. Про те, що війна їх ніяк не торкнулася, сказали 21,5 відсотка опитаних. Показник досить значний, але варто розуміти, що мова йде про опитування в умовно безпечних регіонах.

Читайте також: Волонтери передали іменний бронежилет нацгвардійцю, який збив три ворожі літаки

За словами спікера, зазначене опитування не загальнонаціональне - проводилося в 11 західних і центральних областях, які можна назвати відносно безпечними, адже в окупованих чи прифронтових регіонах це було б неможливо.

Опитування методом face-to-face було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення Заходу (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та Центру (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 3,1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-