Понад 3000 українців готуються прихистити дітей, постраждалих унаслідок війни

Понад 3000 українців готуються прихистити дітей, постраждалих унаслідок війни

Укрінформ
Від запуску чатботу «Дитина не сама» надійшло понад 20 тис. звернень від українських родин, готових тимчасово прихистити дітей, постраждалих внаслідок війни. Наразі до прийому на тимчасове влаштування готуються більше трьох тисяч українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомила під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ Дар’я Герасимчук, радниця — уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

«До чатботу «Дитина не сама» в Телеграмі, який був створений у перші тижні війни, станом на сьогодні, надійшло понад 20 тисяч звернень від українських родин щодо тимчасового влаштування дитини. Розширених анкет, після детального попереднього ознайомлення, надійшло понад п'ять тисяч. Наразі до прийому на тимчасове влаштування дітей готуються понад три тисячі осіб», — повідомила Герасимчук.

Вона зазначила, що під час війни процедури всиновлення та передачі під опіку дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування, уповільнюються, а інколи і взагалі припиняються. Тому зусиллями створеного в перші дні після вторгнення росіян Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану було спрощено процедуру передачі дітей під опіку рідних. А також активно застосовувалася така форма захисту дітей як тимчасове влаштування під опіку.

«За час війни було тимчасово влаштовано понад 1,5 тисячі дітей. Найбільша частина з них була передана під опіку рідних, яких розшукали. Частина — влаштовані до будинків сімейного типу і прийомних сімей. Найменшу кількість було влаштовано до закладів інституційного нагляду», — сказала Герасимчук.

Наразі уряд працює над удосконаленням системи прав захисту дітей, ведуться роботи над запровадженням нових послуг, спрямованих на покращення сервісу та цифровізацію.

Читайте також: Понад 234 тисячі дітей примусово вивезли у росію та ОРДЛО

«Зараз силами Координаційного штабу, до якого залучені представники всіх дотичних до питання міністерств, ми готуємо зміни до системи захисту прав дітей, які будуть запроваджені одразу після війни. Нові автоматизовані послуги, які вже поступово запроваджуються, спрямовані на покращення сервісу. Звичайно, жодна цифровізація не вирішить проблему сирітства в Україні. Але вона зможе осучаснити цю процедуру, зробити її легшою, простішою і доступнішою», — наголосила уповноважена Президента України з прав дитини.

Як повідомлялося, 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Сьогодні від війни, яку розпочала проти України рф, страждають понад 7,5 млн українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-