Американські сенатори впевнені в продовженні підтримки України

Американські сенатори впевнені в продовженні підтримки України

Укрінформ
Американські сенатори впевнені в продовженні двопартійної підтримки України в її боротьбі проти російської агресії та в притягненні російських військових злочинців до суду.

Про це йшлося на панелі «Погляд з Капітолійського пагорба» в рамках Давоського економічного форуму, передає Укрінформ.

Демократ Патрік Легі зауважив, що підтримка України, зокрема в тому, що стосується ухвалення 40-мільярдного пакета, була надзвичайною з боку обох партій. Він упевнений, що буде й подальший пакет підтримки. Законодавець вказав на роль ЗМІ у формуванні «за одну ніч» як громадської думки про цю війну, так і позиції політиків. Саме ЗМІ допомагають світу побачити всі звірства російської армії. «Те, що показали ЗМІ, дало побачити всім, що це – воєнні злочини. І якщо їм дозволять залишитися безкарними, історія повториться. Ми повинні чітко сказати: воєнні злочини будуть покарані», - заявив Легі.

Його однопартієць Джо Манчін ІІІ підкреслив: «путінська війна проти України та рішучість українців нести жертви заради свободи об’єднали весь світ, нас як Сенат і Конгрес, як ніщо інше до цього». Він запевнив у готовності допомагати Україні «всіма можливими способами, доки решта країн НАТО та вільний світ готові допомагати». Перемогу конгресмен бачить не у підписанні якогось перемир’я, а у вигнанні путінських військ з території України та «позбавлення від путіна», останнє, втім, має зробити російський народ.

Читайте також: Байден - про Зеленського: Народ України має лідера, який гідний його хоробрості

Роберт Менендез, також представник Демократичної партії, заявив, що в Україні йдеться про те, як світ буде жити далі: чи будуть сильні диктувати правила та порядок денний, або міжнародний порядок, створений після Другої світової війни, зможе вижити. «Питанням дня є – і Україна стоїть в епіцентрі цього - в якому світі ми хочемо жити», - підсумував сенатор.

Він зауважив, що навіть у США 40 млрд дол – це велика сума, але висловив упевненість, що підтримка обох партій залишиться – як для зброї, так і для відновлення. Політик зазначив, що визначити те, що вважати перемогою, повинні самі українці, адже «це на їх країну напали, на їх території кояться воєнні злочини».

Щодо останнього аспекту Менендез підкреслив необхідність «послати глобальний меседж: не можна порушувати міжнародний порядок, використовувати силу або як засіб змінити карту Європи, або де завгодно в світі, а якщо ви робите це, скоюєте воєнні злочини, будуть наслідки… Не може бути безкарності, інакше авторитарні режими в інших частинах світу будуть робити те ж саме».

Читайте також: Україна зазнала від війни з росією збитків у $0,5 трильйона - Зеленський

Демократ Крістофер Кунс запевнив: «доки українці продовжуватимуть боротися так мужньо та так люто, доки росія буде продовжувати свої звірства та воєнні злочини, для нас буде багато підстав підтримувати Україну». Сенатор водночас застеріг щодо викликів, з якими доведеться зіткнутися в майбутньому. Він висловив припущення, що путін сподівається та розраховує на те, що Захід «втратить фокус», адже в світі є багато інших криз, які також потребують уваги. Тож треба подбати про надання достатньої підтримки Україні швидко, щоб вона могла ефективно діяти на полях боїв і невдовзі прийти до переговорів, «у яких Україна буде безсумнівно вести». Окрім допомоги Києву необхідно буде повернутися до інших глобальних питань, що, переконаний Кунс, допоможе залучити на наш бік у війні проти російської агресії країни, які наразі спостерігають ззовні та не завжди підтримують санкції.

Республіканець Роджет Вікер своєю чергою зауважив, що підтримка буде, якщо американці будуть бачити, що гроші використовуються розумно та ефективно. Він також наголосив на важливості притягнення до суду тих, хто ухвалює рішення, а не просто солдатів. «Ясно, що це путін, його олігархи та його генерали несуть відповідальність за відкриття рани, яка, як ми думали, залишилася в історії понад 70 років тому», - заявив член Сенату США.

Читайте також: Україна має сама визначати свої військові цілі та кордони, заявляють у Берліні

Давоський економічний форум розпочав свою роботу 23 травня. Цього року на нього не запросили росіян, проте українська тематика є однією з основних на впливовому зібранні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-