Медведчук співпрацює зі слідством - Баканов

Медведчук співпрацює зі слідством - Баканов

Укрінформ
Народний депутат Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у справах про виведення з державної власності нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" та закупівлю вугілля в ОРДЛО, співпрацює зі слідством.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказав голова СБУ Іван Баканов, передає Укрінформ.

"Так, наразі Медведчук співпрацює зі слідством, і ми вітаємо готовність розповісти про деталі справ, у яких його звинувачують. І хоча в даному випадку мова йде про події 2014-15 років, саме сьогодні ми можемо повною мірою оцінити їх вплив на економіку та безпеку нашої держави", – сказав Баканов.

Читайте також: Баканов заявляє, що свідчення Медведчука підтверджують докази СБУ

За його словами, фундамент сьогоднішніх подій заклався саме в ті роки. "Нинішня війна — це прямий наслідок політики рф, яка будь-що намагалася зберегти свій вплив на Україну. А вищі посадові особи нашої держави, на жаль, у той чи інший спосіб допомагали цьому. Тож інформація від Медведчука дає можливість українському суспільству побачити, якою саме була державна політика раніше. І це питання не лише юридичної, а й моральної відповідальності", – сказав Баканов.

Як повідомлялося, затриманий СБУ Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного пального.

Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента, а нині народного депутата Петра Порошенка, а саме, що той нібито не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом рф, а й забезпечив ухвалення необхідних рішень в усіх українських інстанціях. Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента, і зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн дол. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Читайте також: «Приватизований» нафтопровід і вугілля з «Л/ДНР»: Медведчук розповів СБУ свою версію

Крім того, Медведчук розповів про деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО, практично – у ватажків бойовиків. За словами Медведчука, у цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему.

У квітні СБУ затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого.

У 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Читайте також: Медведчук рятує свою шкуру і готовий «заявляти» будь-що про будь-кого - «Євросолідарність»

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн грн.

Інша справа – це незаконне заволодіння ТОВ "Прикарпатзахідтранс" ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року Рада національної безпеки і оборони повернула трубопровід у державну власність.

27 лютого стало відомо, що Медведчук втік з-під домашнього арешту.

12 квітня в результаті спецоперації, проведеної Службою безпеки України, його було затримано.

Личаківський районний суд Львова обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Також Личаківський райсуд арештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

21 квітня Верховна Рада ухвалила рішення про відкликання Медведчука з посади члена Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-