У Гельсінкі відбувся марш проти війни в Україні

У Гельсінкі відбувся марш проти війни в Україні

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Фінляндії 8 травня відбувся марш пам'яті жертв Другої світової війни та проти війни в Україні. У супроводі поліції колона учасників скандувала «Слава Україні!», а також відоме гасло футбольних уболівальників про путіна.

Як передає кореспондент Укрінформу, акцію було організовано громадянським об'єднанням «Демократичне суспільство російськомовних у Фінляндії». Проте у ній брали участь як російськомовні жителі північної країни, так і казахи з фінами.

Керівниця об'єднання Ірина Весікко разом зі своїми прихильниками багато днів боролася проти проведення у Гельсінкі проросійського автопробігу 8 травня. Було організовано петицію, зібрано тисячі підписів. Проте на запити активістів парламент, поліція, Поліція безпеки (аналог СБУ) та міська влада відповідали, що через те, що у проведенні проросійської акції немає нічого протизаконного, заборонити її вони не можуть. Хоча і давали зрозуміти, що із задоволенням заборонили б її за наявності будь-якого приводу.

Між тим супротивникам проросійського «маршу» вдалося домогтися того, що організаторів прокремлівського заходу викликали до поліції для надання пояснень щодо погроз у соціальних мережах на адресу їхніх опонентів.

У центрі Гельсінкі, де мав проїжджати «марш перемоги» прихильників кремля, 8 травня зібралося кілька сотень їхніх супротивників. Це були українці, росіяни, білоруси, казахи, фіни, шведи та чимало інших. Мости та узбіччя доріг перетворилися на довгі плакати з гаслами проти дій кремля, на підтримку України, також фіни виставили чимало плакатів із фотосвідченнями злочинів російської армії в українських містах. Безліч плакатів розповідали про трагедію у Бучі.

«Вони зрештою зробили автопробіг не для того, щоб привернути увагу, а щоб їх ніхто не побачив. Ми на них довго чекали, довкола стояла поліція. Проїхало спочатку три машини на великій відстані, потім одна і наприкінці - ще дві. Вони дуже швидко зникли з горизонту, і їх мало хто взагалі помітив», – розповіла Весікко. За її словами, це «марш перемоги» пропутінців – найганебніший і найбільший провал прихильників кремля у Фінляндії.

Основна акція на підтримку України розпочалася о 16-й годині біля пам'ятника Маннергейму, навпроти фінського парламенту. Опісля колона учасників з українськими та біло-синьо-білими прапорами російської опозиції (вони прибрали з російського прапора червону смугу – щоб не було кольору крові) рушила у супроводі поліції через центр Гельсінкі центральним проспектом Маннергейма у бік Кафедрального собору. Приблизно в середині маршруту різко зіпсувалася погода і пішов дощ зі снігом. Усе це супроводжувалося ураганним вітром. Проте ніхто з учасників не залишив акцію.

Усю дорогу учасники акції вигукували гасла, які підтримували фіни, що проходили повз них, знімали ходу на мобільні телефони. Декілька фінів вигукували: «Слава Україні!».

У Гельсінкі відбувся марш проти війни в Україні / Фото: Дмитра Флоріна

Проходячи повз майданчик у центрі фінської столиці, де завжди грають вуличні музиканти, учасники акції почули пісню українського гурту Go A «Shum», яку ввімкнув через підсилювач на всю центральну вулицю фінський вуличний музикант, вітаючи колону з українськими прапорами.

По всьому шляху колони маршу поліція Гельсінкі оперативно перекривала дорожній рух. Колона рухалася проїжджою частиною. Проте попри те, що на дорогах зупинилося декілька трамваїв, автобусів та автомобілів, фіни не демонстрували невдоволення. Навпаки, багато хто піднімав руки вгору і вигукував слова підтримки.

Завершився марш на сходах головного Кафедрального собору Гельсінкі на Сенатській площі за кілька десятків метрів від президентського палацу.

Перед собором пройшов мітинг, де міг виступити кожен охочий. Здебільшого лунали слова підтримки України та слова різкого осуду росії.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня тисячі українців, поляків та представників інших національностей зібралися у центрі Варшави на акцію протесту проти російської агресії в України під назвою "Россия, иди на х...". Вони пройшли маршем від Палацу культури та науки до посольства рф, скандуючи гасла на підтримку України та вимагаючи врятувати захисників Маріуполя, які перебувають на комбінаті "Азовсталь".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-