Більшість із обіцяних G7 €50 мільярдів на зброю для України вже є – Шольц

Більшість із обіцяних G7 €50 мільярдів на зброю для України вже є – Шольц

Укрінформ
Країни G7 пообіцяли Україні 50 млрд євро, більшість з яких уже є в розпорядженні, решта незабаром буде зібрана.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц журналістам у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«У рамках нашого президентства в G7 ми готові і активні в тому, що допомогти Україні на прохання її уряду надати фінансову допомогу на відповідну галузь (закупівлю озброєнь … Йдеться загалом про 50 млрд євро, суттєва частина з яких уже забезпечена, але ще трохи не вистачає. Ми вважаємо своїм завданням, як головуюча країна, уможливити це», - сказав Шольц.

Читайте також: Посли G7 обговорили з керівництвом Нацбанку плани відновлення України

Він також нагадав, що частка ФРН в обіцяних з боку ЄС 1,5 млрд євро на закупівлю озброєнь для України є великою.

За словами канцлера, робота зі списком озброєнь, які передала українська сторона, ведеться дуже активна. В разі досягнення домовленостей з підприємствами німецька сторона зможе заплатити швидко, «не треба буде чекати».

Читайте також: Країни G7 допоможуть Україні з відновленням лікарень після війни

Втім, визнав Шольц, за кілька днів таке озброєння бути поставленим не може. Натоміть, повторив він, набагато кориснішим для українських військових було б отримати озброєння радянського зразку, яке все ще є в східноєвропейських країн, які своєю чергою отримають заміну в вигляді сучасних західних зразків.

«Ми відчуваємо нескінченний сум за жертвами і, треба також сказати, великий гнів, великий гнів на президента росії та на цю безглузду війну… Вбивство тисяч невинних людей є воєнним злочином, за який відповідальність несе російський президент. Мирний порядок, який хоче нав’язати путін, є неприйнятним… росія не має виграти цю війну. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну…», - підкреслив глава німецького уряду.

Читайте також: Шольц заявляє, що уряд сприятиме придбанню Україною озброєнь у німецького ВПК

Заяви Олафа Шольца вже розкритикував посол України Андрій Мельник. Він сказав, що слухав їх «з великим розчаруванням і гіркотою», адже попри готовність Німеччини надати додаткові кошти на озброєння, за що українці вдячні, відкритих питань залишається набагато більше, ніж відповідей.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-