Butcher з Бучі: Як працює роспропаганда під час війни

Butcher з Бучі: Як працює роспропаганда під час війни

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розвінчує російські фейки і маніпуляції за 3 квітня

Кремль і його «фейковикривачі» вже заявили про те, що всі жахіття у Бучі – це постановка. Але після «их там нет», «МН17 збив винищувач», а «Навальний сам себе отруїв самогоном», ніхто іншого й не очікував.

Насправді «дані об’єктивного контролю» (висловлюючись офіційною термінологією Міноборони РФ) вже довели: те, що сталося в Бучі називається простим і страшним словом – «геноцид». Звичайного мирного населення. Але до цього ми ще повернемось.  

А почнемо з чергового епізоду російського пропагандистського серіалу про навалу біженців до Європи, що був присвячений «українським варварам, які трощать полиці з продуктами у магазині німецького міста Регенсбург». І все начебто добре склепано – з першого дублю. Але метадані цього відео показали, що насправді його зняли не зараз і не в Баварії, а у магазині «Магніт» російського Ульяновська три роки тому. А «українським варваром» виявився звичайний місцевий алкоголік, якому не продали якусь «путінку». Хоча, чого про нього казати, якщо у рф є свій більш статусний.

Сам собі режисер

З відео у російських фейкмейкерів взагалі погано виходить. Не встиг головний TikTok-воїн цієї війни Рамзан Кадиров «запиляти» чергове відео з роздачею російської гуманітарної допомоги «звільненим від нацистів українцям», як його довелося негайно видаляти. Адже під час зйомок у кадр зрадницьки потрапила пачка з «борошном», а не «мукой» і ковбаса «Лікарська», а не «Докторская».

Кадиров, до речі, дуже розгнівався, що його тіктокотворчість не отримує захоплення, навіть, в Кремлі і написав гнівний пост на адресу самого прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова. У ньому багато чого: і Іван Ургант, і образа за непривітання з присвоєнням йому звання «генерал-лейтенант», і роздуми про патріотизм на кшталт: «Так легко быть патриотом, правда? Это вам не с обмундированием бегать между кирпичных груд и бетонных стен».

До речі, як давно ви бачили російського генерал-лейтенанта, який кудись біжить «с обмундированием»? Зазвичай у фільмах так біжать з лазні під час обстрілу. Але з фільмами, як вже помітили і в Кремлі, у Кадирова не все добре.

Путін за Мілошевичем

«Ми зламали хребет фашизму, і допоможе нам Бог і сьогодні», сказав зранку 3 квітня патріарх РПЦ Кирило на літургії у Головному храмі збройних сил РФ, і після цих слів світ сколихнувся від фото та відео з Бучі, які були оприлюднені саме цього дня.

Звичайно, російська пропаганда негайно почала волати про «інспірування», «провокації». Проводити якісь «розслідування», за результатами яких трупи не так лежать і не так пахнуть, про якісь білі ганчірочки, які люди не встигли зняти, коли в місто зайшли «нацисти».

Міноборони РФ звично пробубоніло про те, що «за час перебування Бучі під контролем російських ЗС жоден місцевий житель не постраждав від будь-яких насильницьких дій і … саме тому фото та відеокадри з Бучі – постановка київського режиму для західних ЗМІ».

Одна частина російської пропаганди писала щось сакраментальне-істеричне: «Колись ми почуємо і побачимо свідчення цих людей, яких, можливо, під дулами автоматів «фольксштурму» змушували валятися на холодній землі, і імітувати вбитих…».

Друга розганяла «аналітику спогадів» на кшталт: «Зараз поясню, чому Сребрениця у Бучі – це брехня. Тактика відеоінсценувань перестала мене дивувати ще в Сирії, де за мотивом постановок «Білих касок» приймалося рішення про завдання масованих ракетних ударів. А тут вчителі інформаційно-психологічних операцій ті ж – з британськими вухами, що яскраво стирчать…».

Насправді ще рік тому російські медіа писали, що «українці хочуть влаштувати Сребреницю на Донеччині». Тепер росіяни самі влаштували її в Бучі. І навіть не сильно це ховали. 30 березня офіційно повідомили, що покинули Бучу. 1 квітня бадьоро доповіли про її зачистку. 2 квітня радісно рапортували про нагородження ВДВшників під Києвом. Вірогідно, з 217-го гвардійського повітряно-десантного полку з Іваново. А казочку «о готовящихся в Киеве провокациях с имитацией жертв среди гражданских» взагалі приготували ще того самого 24 лютого 2022 року.

Щоправда, тезу про те, що «використання Заходом постановочного відео Києва з Бучі робить його співучасником злочину» вигадували вже на ходу.

Найоригінальніша версія про те, чому була обрана саме Буча з вуст російських пропагандистів звучить так: «Буча співзвучна англійському butcher – м’ясник. І цю гру слів західні медіа зараз почнуть використовувати».

А Захід і справді сколихнувся. І тому Міжнародний кримінальний суд над Путіним, який багатьом здається неймовірним, набирає все чіткіших обрисів. Нагадаємо, що спочатку і персональні санкції проти нього теж вважалися чимось з області фантастики.

А тим хто думає, що цього ніколи не буде, екс-головна прокурорка ООН Карла дель Понте пропонує згадати Слободана Мілошевича.  Справу проти нього було заведено в той час, коли він був чинним президентом Сербії.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-