Кров «слов’янського етносу» для німців: як працює роспропаганда під час війни

Кров «слов’янського етносу» для німців: як працює роспропаганда під час війни

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розвінчує російські фейки і маніпуляції за 1 квітня

Щодня російська пропагандистська машина вигадує та розповсюджує нові фейки та дезінформацію щодо України. «День дурня», 1 квітня, не став виключенням. Пропонуємо вам топ-7 «дурнуватих» фейків.

Розгром белгородської «Роснафти»

Ранок 1 березня розпочався з повідомлень про обстріл з невідомих вертольотів нафтобази «Роснафти» в прикордонному російському Бєлгороді. Офіційний представник мо рф ігор конашенков лише увечері заявив, що це були «два українські вертольоти Мі-24, які завдали ракетного удару. Жодного стосунку до збройних сил рф нафтобаза не має».

В свою чергу, офіційний представник МОУ Олександр Мотузяник не підтвердив і не спростував  цю інформацію, заявивши, що  «Україна здійснює оборонну операцію на своїй території і не несе відповідальності за всі прорахунки, катастрофи та події, що відбуваються на території росії».

Цікаво, що ще 25 березня начальник Головного оперативного управління генштабу рф сергій рудський заявив про практично повне знищення ВПС та ППО України.

Постає просте питання: «Хто ж тоді розгромив бєлгородську «Роснафту»? Залишки українських ВПС та ППО чи здорового глузду російських фейкометів серед яких провідну роль грає випускник Житомирського вищого командного військового училища радіоелектроніки ППО конашенков?

Російські полонені у полоні фейків

сзр рф розповсюдила заяву про те, що Україна нібито довела до відома Британії, що не має наміру дотримуватися Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. До цього з’явився фейк про те, що офіційний Київ переконує владу західних країн спонукати Міжнародний комітет Червоного хреста та інші гуманітарні організації відмовитись від спроб отримати доступ до російських військовополонених.

Речник МЗС Олег Ніколенко відреагував на це просто: «Російська розвідка раніше створювала фейки про нібито тисячі українців, які бажають отримати притулок в РФ, про негуманне поводження із російськими військовополоненими, про «працівників» «Азовсталі», які «просяться» до лав російської загарбницької армії.  Твердження сзр рф про Женевську конвенцію – черговий такий фейк, який має на меті дискредитувати відносини України та міжнародних гуманітарних структур… Попри сотні російських фейків, Україна залишається відданою своїм зобов‘язанням в рамках міжнародного права. Чого не скажеш про байдуже ставлення рф до своїх військовослужбовців: як живих, так і полеглих». 

Українська конгокримська геморагічна лихоманка для ФРН

Фейк-естафету сзр підхопило російське мзс. Воно виступило з «приголомшливою» заявою про те, що Україна передає ФРН зразки крові «слов’янського етносу». Постпред РФ при відділенні ООН та міжнародних організаціях у Женеві геннадій гатілов заявив буквально наступне: «документи підтверджують факт реалізації Німеччиною в Україні власної воєнно-біологічної програми. Її метою є вивчення в умовах Східної Європи потенціалу смертельно небезпечних захворювань, таких як конгокримська геморагічна лихоманка».

Українську «біологічну» тему росіяни «осідлали» давно. Але їдуть на ній погано. Не допомагають навіть розпилювачі з «Байрактарів».

Насправді, причин, чому створити «етнічну зброю» неможливо, лише дві. Перша: будь-яка інфекція заражає організм, а не паспорт. Друга: статеве розмноження створює в людства єдиний генофонд, в якому немає ізольованих популяцій, а без цього створення «етнічної зброї» неможливе в принципі.

Бий своє, щоб чужі розсміялись

«Я уже об этом всем доложил. Теперь ждут фотографий, пушек, минометов, пулеметов, кровища, бинтов… Давайте побыстрее!». Це аудіозапис з перехоплення СБУ, де російський командир ставить своєму підлеглому завдання: зробити фото- та відеофіксацію знищеної зброї. Таким чином, окупанти нищать власну бойову техніку і видають її за «підбиту українську» і кормлять цими фейками власне начальство. А ось історія про те, як не нищать, а «лагодять».

Політ «Алігатора»

В російських ЗМІ вийшла голлівудська мосфільмівська  історія про «подвиг» пілота гвинтокрила Ка-52 («Алігатор»).

Опис подвигу: пілот російського бойового вертольота, що був підбитий українськими військовими, посадив його з одним двигуном, і… відремонтувавши під мінометним вогнем (!), продовжив виконувати бойові завдання.

НеЗМІстовні сюжети

Міноборони Росії влаштувало на окупованому Донбасі прес-тур «Zа правду» для нібито іноземних журналістів, щоб вони могли побачити та розповісти «факти про звірства українських неонацистів». Про те, кого насправді видають за представників західних ЗМІ та чим відомі ці «репортери», можна подивитись тут.  

Снайперський постріл у соловйова

І наостанок маленький привіт від маловідомого до війни в Україні простого канадського хлопця на прізвисько «Валлі» одному відомому володимиру соловйову. Останній ще 15 березня у своєму телеграм-каналі заявив, що снайпера «Валлі» в Маріуполі знищив російський спецназ.

Як справжній снайпер, канадець виявив витримку – і через два тижні передав фото-привіт російському топпропагандисту, виклавши фото з посмішкою на обличчі і російським сухпайком в руці.

ПоКоцаний кінець історії

А підбірку фейків за 1 квітня ми вирішили закінчити не фейком, а… правдою, яку оприлюднив один з головних військово-польових російських фейкометів – Олександр Коц. У себе в телеграм-каналі він розмістив наступний допис. «Когда стали появляться фото жовто-блакитных флагов там, где мы были еще несколько дней назад, отрицать очевидное стало бессмысленно. Мы уходим из-под Киева. Отводим свои подразделения «за ленточку…».

Такий ось покоцаний кінець у історії з триденною прогулянкою до столиці України і з майбутнім в ній парадом. Далі буде…

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-