Дії росіян в Україні мають ознаки воєнних злочинів, політичних репресій і геноциду – Дробович

Дії росіян в Україні мають ознаки воєнних злочинів, політичних репресій і геноциду – Дробович

Укрінформ
Дії, до яких вдається російська армія на території України, мають всі ознаки військових злочинів, політичних репресій та геноциду.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив під час національного телемарафону голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Це має всі ознаки воєнних злочинів, з одного боку. По-друге, якщо, наприклад, російські окупанти заходять і встановлюють тимчасовий контроль над територією, то вся відповідальність за ситуацію на тих територіях покладається на країну-окупанта. Відповідно, якщо викрадають мерів, спалюють підручники, забороняють людям говорити українською мовою – це все ознаки політичних репресій. У деяких випадках, коли переслідують людей за те, що вони українці, і вбивають їх - це ознаки геноциду», - сказав Дробович.

Він зазначив, що шкода від цього є надзвичайно сильна, тому що наслідком може бути міжпоколіннєва травма, і це надзвичайно сильно підриває довіру між людьми.

«Тому ці гуманітарні наслідки, те, що стосується м’якої сили, ми зможемо виміряти тільки тоді, коли будуть проведені відповідні дослідження, будуть прийняті відповідні рішення судових органів щодо російських злочинів, військових в тому числі», - резюмував Дробович.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор Ірина Венедіктова поінформувала, що Україна, Литва і Польща 25 березня створили спільну слідчу групу для розслідування агресії і воєнних злочинів росії в Україні.

Нині, крім України, ще 9 країн провадять власні розслідування щодо війни, розв’язаної рф, — це Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція.

24 лютого президент рф Володимир Путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-