У Німеччині започаткували Мережу охорони культурних цінностей в Україні

У Німеччині започаткували Мережу охорони культурних цінностей в Україні

Укрінформ
Задля того, щоб зробити внесок у захист культурних цінностей, об’єднати інформацію та мати можливість краще координувати заходи допомоги, уповноважений федерального уряду з питань культури та ЗМІ разом із міністерством закордонних справ створили у Німеччині Мережу захисту культурних цінностей України.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Культурна спадщина України також знаходиться під серйозною загрозою», - заявила з цього приводу державний міністр культури Клаудія Рот. Вона зазначила, що жорстока загарбницька війна путінського режиму в Україні завдає неймовірних страждань для людей, які там убиті, поранені, голодують і мерзнуть у підвалах, які змушені залишити все і тікати. Тому на цей час пріоритетом має стати припинення вторгнення кремля і надання гуманітарної допомоги.

Водночас турбота має стосуватися й українських культурних скарбів, яким загрожує знищення. В Україні вже існує велика кількість контактів та заходів на всіх рівнях щодо охорони культурних цінностей, які перебувають під загрозою зникнення. «Ми хочемо якнайкраще підтримати ці зусилля разом із Мережею захисту культурних цінностей в Україні, яка збирає, координує та надає міжнародну мережу інформації про ризикову ситуацію для культури на місцевому рівні та про наявну потребу та пропозиції допомоги», - сказала Рот.

Уповноважена МЗС Катя Койль зі свого боку заявила, що військова атака росії проти України є не лише загарбницькою війною проти народу країни, проти його життя та свободи, але і «цілеспрямовано та навмисно загрожує культурній самобутності України, її культурній спадщині та її мистецьким скарбам». «Ми зробимо все можливе, щоб допомогти народу України зберегти та захистити свою культуру», - пообіцяла Койль.

Заходи з допомоги з боку українських та німецьких культурних установ, таких як започаткований механізм збереження даних через KulturGutRetter у рамках Німецького археологічного інституту та його партнерів, допоможуть координувати захист культурних цінностей. Водночас Німеччина працює на міжнародному рівні, зокрема, з ЮНЕСКО, щоб мобілізувати солідарність з Україною для захисту людей та їх культури, сказала Койль.

Інформацію щодо Мережі можна знайти на німецькому сайті Міжнародної ради музеїв.

Як повідомлялось, війна в Україні ставить під загрозу не лише життя людей, але також численні культурні цінності, будівлі, музеї та їх колекції, а також архіви та бібліотеки. Загалом в нашій державі налічується понад 400 музеїв та 3000 культурних об’єктів, у тому числі сім об’єктів всесвітньої спадщини, зауважують у Німеччині.

Із 24 лютого за вказівкою президента росії путіна почалося широкомасштабне вторгнення російських військ в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-