У Ризі пройшла 30-тисячна хода «Разом за Україну! Разом проти Путіна!»

У Ризі пройшла 30-тисячна хода «Разом за Україну! Разом проти Путіна!»

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні у Ризі від сакрального місця Латвії, пам'ятника Свободи, до посольства України пройшла хода «Разом за Україну! Разом проти Путіна!» на підтримку боротьби українського народу за збереження своєї свободи та демократії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Велика колона збиралася біля пам'ятника Свободи з десятої до одинадцятої ранку. Люди приходили з прапорами України, Латвії та різноманітними плакатами. На початку заходу оперна співачка виконала пісню «Пливе кача».

Багатотисячна хода почалася об одинадцятій годині, заради цього на якийсь час перекривався маршрут її слідування. Під час ходи активісти вигукували різні лозунги, найчастіше – «Путіна – в Гаагу!», «Руки геть від України!», «Свободу Україні!», «Слава Україні! - Героям слава!», «Україно, ми разом!».

Навпроти посольства України були зібрані дві сцени. На одній виступали оратори, на другій – симфонічний оркестр та зведений хор. На початку виступів оркестр виконав гімни Латвії та України. На закінчення гімни співав хор, багато хто з хористок плакали.

Акція на підтримку України в Ризі / Фото: Ріта Болотська

Першим з виступаючих був латвійський президент Егілс Левітс, який підкреслив, що Латвія допомагала та допомагатиме Україні всім, чим тільки зможе. Також слово брали сьомий і дев’ятий президенти країни Валдіс Залтерс і Раймондс Вейоніс. Приїхав на захід та виступив експрезидент сусідньої Естонії Тоомас Гендрік Ільвес.

Також виступали політик, журналіст Дайніс Іванс, якого називають «символом Атмоди» (дослівно «Пробудження», латвійський рух часів перебудови); російський телеведучий Микола Солодніков, який емігрував у Латвію (від імені росіян він просив пробачення в українців); білоруський емігрант Радіон Бегляк розказав про відчуття сорому від того, що бомбардування України здійснюється з території лукашенківської Білорусі та інші. Майже кожен, хто виступав, закінчував промову словами «Слава Україні!», у відповідь присутні кричали «Героям слава!».

Під час заходу навпроти посольства України в Ризі активістами української діаспори був розгорнутий 30-метровий синьо-жовтий прапор. Кожен бажаючий міг підійти і підмінити тих, хто його тримав.

Акцію організували кілька громадських організацій країни на чолі з латвійським Громадянським альянсом. В ній брали участь діаспорні організації, включаючи Конфедерацію українців Латвії «ВІЧЕ», латвійське Товариство підтримки України / Ukrainas atbalsta biedriba. Захід тривав три години, кількість учасників – тридцять тисяч.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна надіслала позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-