Журналісти пропонують 7 способів допомогти Україні з Донецька чи Луганська

Журналісти пропонують 7 способів допомогти Україні з Донецька чи Луганська

Укрінформ
Онлайнпроект «Реальная газета» пропонує 7 способів допомогти Україні, живучи у «окремих районах» Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у зверненні до мешканців цих областей, опублікованому на сайті видання, повідомляє Укрінформ.

«Ми знаємо, що багато хто з вас, незважаючи на 8 років життя в окупації, все ще сподіваються на повернення України. Навіть зараз, коли під обстрілами знаходиться вся країна, ви маєте можливість допомогти Батьківщині відбити удар агресора», - наголошують автори звернення.

Щодо способів допомоги Україні, насамперед радять повідомляти про переміщення сил армії Росії.

«Для цього є спеціальні чатботи. Туди можна відправляти фото, адресу (бажано геомітку), приблизну кількість техніки та час перебування ворога у цій дислокації. Наприклад, Telegram має чат-бот @stop_russian_war_bot для передачі відомостей про дислокацію сил ворога. Ще є сайт для збирання даних про переміщення окупантів», - зазначається у повідомленні.

Також його автори просять розповідати правду родичам про те, що відбувається в Україні.

«Ракетні удари завдаються не по військових об'єктах, а по мирних жителях та їхніх будинках. Серед постраждалих — жителі Донбасу, які намагалися сховатись від війни у ​​містах, що зараз зрівнюють із землею. Російські ЗМІ не повідомляють ні про масштаби руйнувань, ні про жертви серед цивільного населення», - зазначають журналісти.

Вони закликають боротися із дезінформацією. За допомогою спеціального робота можна заблокувати Telegram-канали, YouTube-канали, Facebook-групи, Instagram-профілі, що розповсюджують дезінформацію; є інструкції щодо блокування кожного із сервісів. Також дають посилання на чатбот Telegram, куди можна відправляти ресурси, які перевірятимуть на предмет фейків.

У зверненні міститься заклик поширювати лише офіційну інформацію.

«Якщо в перші кілька секунд після прочитання новини вам захотілося поділитися нею у соціальних мережах або скинути у месенджер другові, зупиніться. Фейк розраховує на ваші емоції, тому якщо новина викликала дуже сильне захоплення, ненависть чи страх, то факти у ній потрібно негайно перевірити. Ось перелік сайтів, інформації з яких можна довіряти», – радять автори.

Вони також закликають саботувати мобілізацію до ОРДЛО, для чого достатньо чоловікам призовного віку просто сидіти вдома та не реагувати на заклики з місць роботи «поїхати на навчання» на кілька днів.

«Вас не звільнять. А ось відправлені “ЛНР” та “ДНР” слюсарі та вчителі з непідконтрольної території опиняються на лінії фронту, де гинуть чи потрапляють у полон”, - інформують у “Реальной газете”.

Ще рекомендують брати участь у DDOS-атаках - як найпростішими методами, наприклад, залишивши відкритою лише одну сторінку, так і складнішими із застосуванням віртуальних машин. І називають сайт, де зібрана вся найактуальніша інформація щодо атак: ворог час від часу щось блокує, тому потрібно змінювати тактику.

«Малюйте на стінах захоплених міст жовто-блакитні прапори, коли це безпечно. Маленька звістка від "великої України" додасть вашим сусідам сил продовжувати боротьбу. Тримаємось разом, і все буде Україна!» - наголошують журналісти на завершення.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок вторгнення в Україну.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-