У Мюнхені заявили, що українська криза згуртувала ЄС

У Мюнхені заявили, що українська криза згуртувала ЄС

Укрінформ
Країни ЄС згуртувалися на тлі нинішньої ескалації навколо України так, як ніколи раніше.

Про це йшлося на панельній дискусії «Перестати мовчати: Європейська зовнішня й безпекова політика та мова влади» у рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Верховний представник із зовнішньої політики та політики безпеки Європейського Союзу Жозеп Боррель зазначив, що лідери країн мають особисті позиції, але в цій ситуації важливим є спільний підхід, і європейці «на 100% були успішними в цьому стосовно кризи навколо України, на відміну від деяких інших ситуацій».

У тому, що стосується України, всі столиці стоять на одних позиціях, запевнив він. Євродипломат нагадав, що лідери всіх країн ЄС отримали листа від президента РФ Путіна, на який він очікував 27 відповідей, але отримав лише одну – від Борреля. «Не думаю, що йому це сподобалося. Думаю, він хотів побачити розбрат, але цього не сталося», - сказав верховний представник.

Міністр збройних сил Французької Республіки Флоренс Парлі погодилася, що «дуже рідко ми ставали свідками такої тісної європейської співпраці на дипломатичному рівні як перед обличчям української кризи». Якщо Росія перетне червону лінію, Європа зможе зайняти чітку та скоординовану політичну позицію; якщо буде потреба в колективній відповіді, ЄС це зробить. Усі країни проводять свою лінію, але всі штовхають в одному напрямку, зазначила міністр.

Читайте також: Джонсон говорить про ризик «найбільшої війни в Європі з 1945 року»

Її німецька колега, міністр оборони Крістіне Ламбрехт зі свого боку додала, що наразі багато політиків намагаються говорити з Путіним, але всі вони висловлюють одну позицію, надсилають єдиний меседж. «Між нами немає розбіжностей, розбрату, і це робить цю ситуацію такою особливою, такою унікальною», - зауважила вона. За словами Ламбрехт, європейці спільні в розумінні того, хто є агресором, і відкрито говорять про це, вони дуже чіткі в своїх очікуваннях, у тому, що можуть акцептувати, а що ні.

«Переговори проходять у багатьох форматах, але цей єдиний меседж робить нас сильними. Цього не було в 2014 році ані з боку НАТО, ані з боку ЄС. Думаю, Путін дуже роздратований нашою єдністю, але це наша сила – ми не даємо Путіну розділити нас, ми стоїмо всі разом», - заявила глава Бундесверу.

Читайте також: ЄС не може постійно протягувати Кремлю оливкову гілку – Мішель

Мюнхенська конференція з безпеки зібрала з 18 по 20 лютого понад 100 міністрів, насамперед закордонних справ і оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-