Група «Першого грудня» закликає політичні еліти до національної згоди

Група «Першого грудня» закликає політичні еліти до національної згоди

Укрінформ
Ініціативна група "Першого грудня" закликає політичні еліти України створити дієві механізми для досягнення національної згоди.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зверненні Ініціативної групи.

Її учасники наголошують, що ситуація вимагає екстраординарного мислення і таких же практичних підходів і дій, проте політичні реалії в Україні виявляють значну інерційність як цього мислення, так і політичних дій.

На Президенті та уряді лежить велика відповідальність, зазначають автори звернення.

"Розуміємо також ризики прийняття хибного рішення в умовах напруги, тиску і закритості, наслідки якого можуть виявитися непоправними. В таких умовах суспільство може лише реагувати на вже прийняті рішення, а не брати участь у формуванні їх", - ідеться в документі.

З не меншою тривогою учасники ініціативної групи "Першого грудня" спостерігають усе ще велику інерцію "затятої міжпартійної боротьби. Знову ж таки, більша відповідальність за це лягає на чинне керівництво держави, яке вважає допустимим боротися зі своїми опонентами навіть в умовах загрози для самого існування України. Однак і опозиція, і політична еліта загалом мають проявити розуміння, що напруга міжпартійної та міжособистісної ворожнечі є значно вищою, ніж це може дозволити собі суспільство в умовах граничних загроз".

Читайте також: Росія вже сім років руйнує міжнародний порядок – група «Першого грудня»

"Ми не хочемо підказувати антиукраїнським силам, як вони могли б скористатися цією ворожнечею, – сценарії таких маніпуляцій всім очевидні. Натомість ми закликаємо вас негайно реалізувати сценарій, який точно не входить у плани Кремля, а саме: створити дієві політичні механізми (а ще краще – коаліційні структури) для досягнення національної згоди", - наголосили автори звернення.

На сьогодні до Ініціативної групи "Першого грудня" входять чільні українські інтелектуали Олександра Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Ігор Козловський, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Читайте також: Група «Першого грудня» закликала до внутрішньої трансформації України

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого в Україні відзначають нове державне свято – День єднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-