Затримані Росією тисячі цивільних перебувають у «правовій чорній дірі» - експертка ОБСЄ

Затримані Росією тисячі цивільних перебувають у «правовій чорній дірі» - експертка ОБСЄ

Укрінформ
Російська Федерація заперечує утримання свавільно затриманих українських цивільних осіб, тому вони взагалі юридично не існують, перебуваючи у "чорній правовій дірі", або ж Росія їх неправомірно класифікує як військовополонених.

Як передає Укрінформ, про це заявила співавторка звіту "московського механізму" ОБСЄ Вероніка Білкова на брифінгу для преси у будівлі української місії при ОБСЄ у Відні.

"Російська Федерація заперечує, що вона утримує українських цивільних осіб. І тут є два варіанти. Перший – ці люди перебувають у повній правовій чорній дірі, тобто вони просто не існують юридично, до них не застосовується жодного правового режиму, їх просто кудись розміщують, в якісь місця, і з ними поводяться так, як це подобається їхнім утримувачам. Інша модель полягає в тому, що з ними насправді поводяться або ж кажуть, що з ними поводяться, як з військовополоненими", - сказала вона.

Читайте також: В ОБСЄ закликали Росію звільнити всіх українських заручників

За її словами, російська сторона також практикує розміщення цивільних осіб в місцях утримання разом із військовополоненими. "Тому іноді їх (цивільних ред.) поміщають разом з військовополоненими, і Російська Федерація каже їм, що вони насправді є військовополоненими. Навіть якщо вони ніколи не брали участі в реальних бойових діях і не мають нічого спільного з військовими", - зазначила Білкова.

На цьому тлі вона вказала на те, що росіяни поводяться неправомірно навіть після того, коли незаконно класифікували цивільних осіб військовополоненими, – починаючи їх "судити" за нібито участь у бойових діях.

"Міжнародне право розрізняє військовополонених та цивільних осіб. Можна затримувати військовополонених, але не можна їх судити за участь у бойових діях. Також є цивільні особи – їх можна затримувати, тільки якщо є абсолютно необхідні безпекові причини, але як тільки такі обставини припинили своє існування, їх треба відпустити. Російська Федерація якимось дивним чином змішує ці два режими", - заявила експертка ОБСЄ.

Читайте також: Дії Росії щодо цивільних на ТОТ України можна прирівняти до злочинів проти людяності - ОБСЄ

За її словами, Росія затримує цивільних осіб, "каже їм, що вони є військовополоненими, але потім іноді вона переслідує їх у судовому порядку за нібито участь у бойових діях".

"І це не має жодного сенсу. Адже якщо вони є військовополоненими, то вони не повинні переслідуватися за участь у бойових діях, а якщо вони є цивільними особами, то з ними повинні поводитися як з цивільними особами", - заявила Білкова.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні був опублікований звіт "московського механізму" ОБСЄ, який засвідчує широкомасштабну кампанію РФ щодо свавільних затримань на окупованих територіях цивільних українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-