Правозахисники зафіксували ще 13 випадків порушення права на здоров’я кримських політв’язнів

Правозахисники зафіксували ще 13 випадків порушення права на здоров’я кримських політв’язнів

Укрінформ
Правозахисники зафіксували щонайменше 13 випадків порушення права на здоров’я кримських політв’язнів за перший квартал 2024-го року.

Про це повідомив Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

“За І квартал 2024 року зафіксовано щонайменше 13 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я, 12 – щодо кримських татар. За аналогічний період 2023 року було зафіксовано 10 таких випадків, а у 2022 – 11”, - йдеться в дописі.

Зазначається, що це право було порушено щодо політв’язнів: Рустема Шейхалієва, Сервера Мустафаєва, Темура Абдулаєва, Сейтвелі Сейтабдієва, Амета Сулейманова, Ірини Данилович, Тофіка Абдулгазієва, Ремзі Куртнезірова, Владлена Абдулкадирова, Алі Мамутова, Арсена Абхаірова.

Правозахисники наголошують, що особливу увагу слід звернути на Амета Сулейманова, стан якого за рік перебування у вʼязниці істотно погіршився.

Читайте також: Кримського активіста Асана Янікова побили співробітники ФСВП у російській в'язниці

Також акцентують увагу на ситуації з Тофіком Абдулгазієвим, якому діагностували туберкульоз та двобічну пневмонію.

“Ці люди тяжко хворіють, як і низка інших політичних вʼязнів. Через неналежні умови утримання в СІЗО та в’язницях, через системне ігнорування скарг на самопочуття, через неналежну і невчасну медичну допомогу їх стан здоров’я продовжує погіршуватися. І, на жаль, вже маємо плачевні наслідки, коли померли політвʼязні Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг», - зазначили в КРЦ,

Наголошується, що, згідно з законодавством РФ, важкохворі люди повинні звільнятися з-під варти, оскільки життя людини – найвища цінність, вирок не має стати смертним.

Як повідомляв Укрінформ, кримськотатарському активісту Тофіку Абдулгазієву, засудженому до 12 років ув'язнення, діагностували туберкульоз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-