У Чорному морі за березень загинули 130 дельфінів

У Чорному морі за березень загинули 130 дельфінів

Укрінформ
У Чорному морі за березень 2024 року загинуло 130 чорноморських китоподібних.

Їхні тіла виявили біля берегів Краснодарського краю. Також за цей період кілька десятків тіл дельфінів знайшли на різних берегах тимчасово окупованого Криму та в бухтах Севастополя.

Про це директор науково-дослідного відділу національного природоохоронного парку «Тузлівські лимани», доктор біологічних наук Іван Русев повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На днях я писав, що у воєнному березні 2024 року вже загинуло багато дельфінів у бухтах Севастополя, і їх викидало на різні береги окупованого Криму. Серед виявлених були і контужені тварини з симптомами ураження сонарами. Причому багато серед загиблих - дельфіни виду білобочка. Але зараз ми отримали жахливу інформацію про масштабну загибель дельфінів – ще 130 (!) тільки за березень 2024 р., тіла яких було знайдено біля різних берегів Краснодарського краю - Сочі, Новоросійська та інш.», - написав Русев.

За його словами, декілька тіл дельфінів також знайшли на берегах Болгарії.

Еколог зауважив, що така жахлива ситуація з дельфінами тільки за березень воєнного року є підтвердженням того факту, що активність ворожих сонарів субмарин і надводних човнів у тій частині Чорного моря - як біля Криму, так і біля Новоросійська, Сочі - є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних.

«Військовий флот РФ зосереджений у тих водах і постійно чатує, використовуючи сонарні пристрої, які вбивають морських ссавців», - додав він.

Читайте також: У Чорному морі від бойових дій у березні загинули десятки дельфінів

Русев зауважив, що до початку війни викиди дельфінів на берег у березні були дуже рідкісним явищем. А зараз, під час війни і впливу військового фактору російських загарбників, за оцінками спеціалістів, реальна кількість загиблих у 2024 році становить уже декілька тисяч тварин, з урахуванням того факту, що море викидає тільки 5% загиблих тіл.

Водночас він уточнив, що з середини 2022 року вже немає надводної і підводної техніки російських військових в акваторії Північно-Західної частини Чорного моря та біля берегів Національного природного парку «Тузлівські лимани». Протягом пів року тоді сотні тіл чорноморських китоподібних викидало на берег.

Читайте також: Тонни важких металів потрапили у Чорне море внаслідок війни - біолог

Нагадаємо, що через війну у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Чорному морі від бойових дій у березні загинули десятки дельфінів.

Фото: ФБ/Ivan Rusev

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-