У NASA встановили причину виходу з ладу зонда Voyager-1

У NASA встановили причину виходу з ладу зонда Voyager-1

Укрінформ
Інженери NASA з’ясували, що зонд Voyager-1 передавав нечитабельні дані на Землю через пошкодження пам’яті.

Про це повідомляє Ars Technica, передає Укрінформ.

Інженери із Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії виявили, що проблему у роботі зонду спровокувала невелика частина пошкодженої пам’яті. Несправний банк пам’яті міститься у системі польотних даних (FDS) Voyager-1, на одному з трьох комп’ютерів на космічному апараті. До функцій системи входить пакетування наукових та інженерних даних Voyager-1 для ретрансляції на Землю через модуль телеметричної модуляції зонда і радіопередавач.

За інформацією NASA, близько 3% пам’яті системи FDS зонду було пошкоджено, що заважає комп’ютеру виконувати звичні операції.

Читайте також: Марсохід NASA досліджує новий регіон на Червоній планеті

«Команда підозрює, що чип, який відповідає за зберігання частини ураженої пам’яті FDS, не працює. Інженери не можуть визначити, що саме спровокувало проблему. Можливі два варіанти: чип міг бути уражений енергетичною часткою із космосу або просто зносився за 46 років», – пояснили в космічному агентстві.

Зонд Voyager-1 був запущений у космос 5 вересня 1977 року і станом на листопад минулого року перебував на відстані близько 24 мільярдів кілометрів від Землі.

Як повідомлялося, 5 серпня NASA відновило зв’язок з космічним зондом Voyager-2, який перебуває на відстані понад 19 мільярдів кілометрів від Землі.

Фото: Caltech/NASA-JPL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-