В Урана та Нептуна відкрили три нові супутники

В Урана та Нептуна відкрили три нові супутники

Укрінформ
Астрономи відкрили три раніше невідомі супутники навколо Урана і Нептуна, найвіддаленіших планет Сонячної системи.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

Зазначається, що один супутник виявлено на орбіті Урана і два на орбіті Нептуна, і це перше подібне відкриття за останні 20 років.

"Три нещодавно відкриті супутники є найслабшими з тих, що коли-небудь були знайдені навколо двох крижаних планет-гігантів за допомогою наземних телескопів. Щоб виявити такі слабкі об'єкти, знадобилася спеціальна обробка зображень ", - сказав Скотт С. Шеппард, астроном з Наукового інституту Карнегі.

Фото: Scott Sheppard/Carnegie Science

Читайте також: Астрономи вперше показали справжні кольори Нептуна і Урана

Новознайдений супутник Урану є 28-м за рахунком, який спостерігається на орбіті планети, а також, ймовірно, найменшим, оскільки його розмір становить 8 кілометрів у поперечнику. Супутник, який отримав назву S/2023 U1, робить один оберт навколо планети за 680 земних днів. У майбутньому крихітний супутник буде названий на честь шекспірівського персонажа, відповідно до традиції давати супутникам Урана літературні імена.

Два супутники Нептуна довели його загальну кількість відомих супутників до 18. Вони були вперше помічені у вересні 2021 року, але для підтвердження їхніх орбіт знадобилися подальші спостереження за допомогою різних телескопів.

Перший яскравий супутник S/2002 N5 має 23 кілометри в діаметрі і робить повний оберт навколо Нептуна майже за дев'ять років, другий - тьмяний S/2021 N1 має діаметр близько 14 кілометрів і робить оберт приблизно 27 років. Обидва з часом отримають нові імена, пов’язані з морськими німфами Нереїдами з грецької міфології. Нептун був названий на честь римського бога моря, тому супутники планети названі на честь менших морських богів і німф.

Читайте також: Астрономи виявили новий тип зірки в «серці» Чумацького Шляху

Як повідомляв Укрінформ, дослідження, проведене британськими астрономами, показало, що наші уявлення про кольори планет Нептун і Уран були хибними, а обидві планети-гіганти мають схожі відтінки зеленувато-блакитного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-