На дні Тихого океану, ймовірно, знайшли зниклий 1937 року літак уславленої авіаторки зі США

На дні Тихого океану, ймовірно, знайшли зниклий 1937 року літак уславленої авіаторки зі США

Укрінформ
Команда підводних археологів та експертів з морської робототехніки з компанії Deep Sea Vision (США) виявила на дні Тихого океану об’єкт, що може бути літаком, яким авіаторка Амелія Ергарт та штурман Фред Нунан вирушили у навколосвітню подорож у 1937 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

За допомогою сонарної зйомки – інструмента для картографування дна, який використовує звукові хвилі для вимірювання відстані, – група знайшла на глибині майже 4900 метрів об’єкт, що нагадує невеликий літак. Команда вважає, що це і є  Lockheed 10-E Electra, котрий зник 87 років тому.

Знахідку зроблено приблизно за 160 км від острова Гауленд, куди Ергарт і Нунан мали приземлитися після зльоту в Папуа-Новій Гвінеї у липні 1937 року. Пошуки тривали 16 днів, після чого авіаторів оголосили зниклими безвісти в морі.

Зазначається, що Deep Sea Vision просканувала понад 13,5 тис. квадратних кілометрів океанського дна за допомогою автономного підводного апарата Hugin 6000, який складає карту з використанням сонарної технології. Експедиція розпочалася на початку вересня 2023 року й завершилася в грудні, розповів генеральний директор компанії, пілот і колишній офіцер розвідки ВПС США Тоні Ромео. Проте інформацію про знахідку оприлюднили тільки зараз.

Читайте також: У Туреччині знайшли скарби на кораблі, що затонув 3600 років тому

Ромео сподівається повернутися на це місце протягом року, щоб отримати підтвердження з використанням дистанційно керованого апарата з камерою. За його словами, команда розглядає можливість підняття літака на поверхню.

Амелія Ергарт і Фред Нунен хотіли поставити новий світовий рекорд, здійснивши кругосвітній переліт уздовж екватора. Висувалися різні припущення щодо зникнення літака. Найпоширеніша версія - він упав у Тихий океан поблизу острова Гауленд, коли закінчилося пальне.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-