У Раді назвали атаку на Київстар однією з найпотужніших у Європі за всю історію операторів зв'язку

У Раді назвали атаку на Київстар однією з найпотужніших у Європі за всю історію операторів зв'язку

Відео
Укрінформ
Кібернетична атака на Київстар була одна з найпотужніших, яка вчинялася у Європі за всю історію операторів зв'язку.

Про це у програмі Укрінформу "Самохвалов запитує" заявив голова підкомітету з кібербезпеки Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Олександр Федієнко.

"Україна зазнала - тобто, її оператор зв'язку, ми кажемо про Київстар - одну з найпотужніших, у Європі стовідсотково, за всю історію всіх операторів (зв'язку - ред.) кібернетичну атаку, яка призвела до тимчасової зупинки роботи цього оператора", - зазначив він.

Відповідаючи на питання про версії щодо інциденту з Київстаром, депутат висловив думку, що у цій історії може бути і російський слід.

"Ми ж не знаємо, які там були правила безпеки, коли, наприклад, російські оператори, той же Білайн, мав доступ до мережі "Київстар", - заявив Федієнко.

Голова підкомітету з кібербезпеки Комітету ВР із питань нацбезпеки і оборони висловив думку щодо того, що сталося з Київстаром.

"Щодо того, що відбулося і відбувається, то я так думаю: одна команда працювала з цим каналом, де бігає інформація, інша команда, можливо, працювала з ядром і обладнанням. Але, скоріше за все, їх якось вирахували і почали локалізовувати. І коли вони зрозуміли, що їх розкрили, то вони поклали все", - вважає він.

Парламентарій переконаний, що у цьому випадку працювали не просто звичайні хакери.

"Але бекапи у Київстару таки знайшлися. Я не знаю, де вони їх взяли, але вони молодці, тут треба похвалити їх, цю команду і ... вже третя доба пішла, але вони (у більшій частині - ред.) відновили роботу мережі", - сказав Федієнко.

Читайте також: Понад 90% базових станцій мобільного зв`язку «Київстар» знаходяться у працездатному стані

Відповідаючи на питання, якими будуть збитки від цього інциденту, депутат зазначив, що тут йдеться і про репутаційні збитки, і про недоотриманий прибуток, і про компенсаційні витрати, які Київстар буде здійснювати, щоб втримати обличчя тощо.

"Але, якщо у цілому спробувати порахувати, у що це вилилося нашій країні, на жаль, це буде практично неможливо", - вважає депутат.

Відповідаючи на питання щодо витоку персональних даних, він поінформував, що він не може ні підтвердити це, ні спростувати.

Голова підкомітету з кібербезпеки Комітету ВР із питань нацбезпеки і оборони надав низку рекомендацій щодо того, як громадянам захиститися на майбутнє.

"Якщо казати про звичайних громадян, то я б дуже порадив людям фізично мати 2 сімкартки, може, навіть три, всіх операторів. Принаймні тоді у вас завжди буде канал передачі даних, тобто Інтернет, у вас будуть працювати месенджери", - зазначив він.

Федієнко сказав, що якщо особа використовує певний номер як фінансовий номер, то він не має бути у її соцмережах, в її акаунтах, бо якщо у громадянина вкрадуть акаунт, у неї крадуть цей номер.

Читайте також: Хакери зламали захист Київстар через обліковий запис працівника - президент компанії

"Це і двофакторна аутентифікація, і відповідні паролі - не 12345 QWERTY тощо, а щоб це були принаймні 15 якихось символів, знаків і так далі. І усі паролі мають бути різними. На фінансовий номер - один пароль, на Фейсбук - інший, на Телеграм - третій. Принаймні скрізь змінити паролі - це 100-відсотково треба зробити", - заявив депутат.

Відповідаючи на питання щодо імовірності того, щоб хакери могли покласти всіх операторів одним махом, парламентарій поінформував, що це зробити практично неможливо.

"Покласти всіх трьох операторів - гіпотетично все можливо у ці часи, але я у це мало вірю", - зазначив Федієнко.

Як повідомлялося, зранку 12 грудня оператор "Київстар" став мішенню потужної хакерської атаки, що призвела до технічного збою. Недоступними стали послуги зв`язку та доступу в інтернет.

У компанії запевнили, що персональні дані абонентів скомпрометовані не були. Також пообіцяли компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора.

За фактом кібератаки на Київстар Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження. Однією з версій слідства названа причетність російських спецслужб.

13 грудня стало відомо, що відповідальність за атаку на Київстар узяло на себе одне з псевдохакерських угруповань РФ під назвою "Солнцепек".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-