Експерт порадив українцям подбати про дротовий інтернет на випадок блекаутів

Експерт порадив українцям подбати про дротовий інтернет на випадок блекаутів

Укрінформ
Під час потенційних відключень світла можливості користуватися мобільним зв’язком будуть обмежені, і найкращим виходом є фіксований зв’язок, тобто дротовий інтернет.

Про це розповіла в ефірі Українського радіо член Нацкомісії державного регулювання у сферах електронних комунікацій Вікторія Трощенко, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що після масштабних атак РФ на українську енергосистему наприкінці минулого року, що призвели до тривалих відключень електроенергії, стала очевидною необхідність забезпечити у державі зв’язок, наскільки це можливо за таких умов.

"Був відповідний указ Президента та розпорядження РНБО щодо того, що постачальники електронних комунікаційних послуг мають забезпечити сталий зв’язок протягом 3 діб. Задля цього вони повинні закупити генератори, запастися пальним на цей час та застосувати організаційні адміністративні правила забезпечення зв’язком. Це людський ресурс, підживлення генератора пальним. Мали бути певні бригади фахівців, які в цей час мали б розвозити по визначених точках, де розташована інфраструктура постачальників послуг, ці матеріали", — розповіла Трощенко.

Читайте також: Супутниковий зв'язок Starlink наступного року запустять для смартфонів

За її словами, починаючи з березня цього року комісія почала перевіряти, як оператори змогли виконати вимоги й підготувалися до можливих блекаутів.

"Ми були дуже здивовані, що при наданні перших приписів щодо виконання, які мають певний термін часу, протягом якого постачальник має виправити свої помилки, не всі виконують і встигли підготуватися до наступної зими для того, щоб забезпечити певну кількість точок. Таких точок, які були визначені критичними, по всій Україні 8 тисяч", — пояснила Трощенко.

Читайте також: Президент Київстару прокоментував арешт активів компанії на економічному форумі у Києві

Зокрема, за її словами, є випадки, коли оператори зв’язку не виконали вимоги держави навіть наполовину.

Експерт зазначила, що під час можливих відключень світла користуватися мобільним зв’язком у звичному режимі навряд чи буде можливо, адже мобільний зв’язок також залежить від електроживлення.

"По-друге, коли вимикається світло, то вимикається і фіксований зв’язок, тобто всі споживачі послуг, які були вдома або на роботі з вай-фаєм, перемикаються на базову станцію. І перевантаження користувачами базової станції призводить до того, що у вас ніби повна можливість користуватися певною мобільною послугою, але зв’язку немає. Це відбувається тому, що мобільний зв’язок залежить від кількості абонентів, які підключаються до базової станції", — пояснила Трощенко.

Читайте також: Російські шпигуни перемістилися у кіберпростір - служба безпеки Фінляндії

Тож Трощенко радить використовувати інформаційні Телеграм-канали, аби бути в курсі подій в країні. "Цей додаток потребує менше трафіку і можливість ним користуватися буде", зазначила експерт.

"Мобільний зв’язок залежить і від погоди, і від забудови та інших факторів. Він достатньо вразливий. Більш стійким залишається фіксований зв’язок. Оператори фіксованого зв’язку — а це нас звичайний дротовий інтернет — мають технології, які потребують менше дій для підтримки під час відключення. Є така технологія, як PON, і багато операторів фіксованого зв’язку на сьогодні перейшли на цю технологію. Вона дозволяє з меншим застосуванням ресурсів підтримувати достатньо довгий час зв’язок, коли відсутнє електроживлення. Для абонента в такому випадку буде достатньо звичайного павербанка для того, щоб тривалий час бути на зв’язку", — підсумувала Трощенко.

Читайте також: У «Дії» можна буде залишити відгук на «пункт незламності» - Шмигаль

Як повідомлялося, українські енергетики не планують відключень світла, але підготували відповідні графіки на випадок значних пошкоджень інфраструктури унаслідок обстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-