В Україні стартував другий етап проєкту «Армія дронів»

В Україні стартував другий етап проєкту «Армія дронів»

Фото
Укрінформ
В Україні завершився перший етап проєкту «Армія дронів». За його результатами Центри підготовки операторів БПЛА навчили 10 тисяч військових керувати «крилами» за 10 місяців. У межах другого етапу – пройдуть професійну підготовку ще 10 тисяч пілотів БПЛА.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає кореспондент Укрінформу.

«У межах проєкту «Армія дронів» завершено навчання 10 тисяч операторів БПЛА. До нього доєднались 26 шкіл. Зараз стартує другий етап – плануємо навчити ще 10 тисяч військових. Також ми вводимо нові категорії. Раніше мова йшла лише про розвідувальні коптери, тепер це стосується FPV-дронів, а також БПЛА літакового типу. Цей етап плануємо закінчити швидше, аніж попередній, адже школи налагодили навчальний процес – за пів року», - зазначив очільник міністерства.

В Україні стартував другий етап проєкту «Армія дронів» / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

За його словами, проєкт передбачає, що 7600 пілотів здобудуть навички керування звичайними розвідувальними коптерами (Mavic/Matrice/Autel), 2000 – FPV-дронами та 400 пілотів – літаками-бомберами (Лелеки, FlyEye). Кожен з військових зможе обрати одну з 26 приватних шкіл, з якими підписано меморандуми про співпрацю. Вони розташовані в різних куточках України – Києві, Запоріжжі, Черкасах, Харкові, Полтаві, Дніпрі, Одесі.

Під час навчання всі студенти проходять теоретичну частину, де вивчають технічні параметри безпілотників, обслуговування техніки, картографію, тактику польотів в умовах РЕБ, маскування, демаскувальні фактори ворога тощо. Та практичну частину з прольотами на полігонах і місіях, які максимально наближені до справжнього бою.

«Армія дронів» використовує кошти донорів, партнерів, міжнародних та приватних компаній. Але дуже важливо, щоб цей проєкт став частиною державної програми. В цей напрямок потрібно інвестувати державі, адже, по суті, зараз відбувається технологічна війна. Дрони відіграють неймовірно важливу роль та рятують сотні життів щодня», - додав Федоров.

Читайте також: На Херсонщині для допомоги населенню використовують безпілотники із Армії дронів

Як повідомлялось, «Армія дронів» – проєкт, започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри. Це комплексна програма, в межах якої запланована системна закупівля дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців. Проєкт стартував 1 липня. За понад 11 місяців діяльності "Армії дронів" за кошти United24 придбали 3864 комплекси дронів. Усього сума укладених контрактів становить понад 4,3 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-