У Харкові відкрили виставку «Наодинці» про жінок, які втратили чоловіків на війні

У Харкові відкрили виставку «Наодинці» про жінок, які втратили чоловіків на війні

Фото
Укрінформ
У Харкові в Інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відкрилася фотовиставка «Наодинці», присвячена жінкам, які втратили на війні своїх найближчих людей - чоловіків.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Харкові відкрилася виставка «Наодинці» про жінок, що втратили на війні своїх чоловіків / Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

Фотопроєкт ініціювала та реалізувала платформа пам'яті «Меморіал». Фотографії зроблені журналісткою, документалісткою Катериною Москалюк.

«Наодинці» розповідає про долю п'яти жінок із різних міст України, чиї чоловіки-військові загинули на війні.

Читайте також: Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відрили інтерактивну виставку

Одна з них - Ксенія Бірюкова, яка в серпні 2022 року втратила коханого Михайла Мітусова. Харків’янин був командиром відділення безпілотно-авіаційних комплексів розвідувального взводу 53-ої ОМБр ім. князя Володимира Мономаха, під час боїв біля села Павлівка на Донеччині, рятуючи побратимів, він отримав тяжкі поранення. Вся дворічна історія кохання пари, по суті, відбувалася в армії, адже Ксенія також служила – була кухарем.

«Так і познайомилися, в посадці – він прийшов до мене поїсти, - посміхається, згадуючи, Ксенія. – Сподобався. Був дуже харизматичний, гарний і добрий. Носив усе мені жилетки, щоб я не мерзла, намагався зробити мою роботу комфортнішою, зручнішою, де б ми не перебували. Коли дізналася, що вагітна, подала рапорт на звільнення. Поїхала в Харків, до батьків Михайла. А буквально за два дні подзвонили з бригади, сказали, що чоловік у лікарні».

Михайло втратив обидві ноги, отримав акубаротравму та інші ушкодження. За його життя боролися медики у Дніпрі та Києві, та травми були дуже важкими.

Читайте також: У Софійському соборі презентували виставку, присвячену загиблим бійцям тероборони

«Я ним дуже пишаюся. Він людина з великим серцем. Я хочу, щоб про нього пам’ятали. Я хочу, щоб кожна людина знала, чого вартує нам ця війна. Скільки дітей лишаються сиротами», - наголошує Ксенія.

Вона й сама виросла без батьків, її 3-місячна донька Василина теж не знатиме тата. Виховувати дівчинку допомагають батьки Михайла.

«Я так хотіла, щоб він був поруч… Але він устиг придумати ім’я нашій донечці. А вона так схожа на нього!» - говорить Ксенія.

Читайте також: У Києві відкрили інсталяцію із зображенням балерини на стріляних гільзах

Виставка «Наодинці» працюватиме до 30 квітня включно, з 10 до 18 години (вул. Сумська, 25, праве крило ХНАТОБ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-