Глава МАГАТЕ зустрівся із Зеленським у Запоріжжі

Глава МАГАТЕ зустрівся із Зеленським у Запоріжжі

Фото, відео
Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським у Запоріжжі.

Як передає Укрінформ, про це очільник МАГАТЕ повідомив у Твіттері.

«Я зустрівся з Володимиром Зеленським сьогодні в місті Запоріжжя та мав насичений обмін інформацією щодо захисту Запорізьку АЕС та її персоналу», – написав Гроссі.

Він також запевнив у повній підтримці з боку МАГАТЕ щодо ядерних об’єктів в Україні.

Зазначається, що глава МАГАТЕ також відвідав Дніпровську ГЕС разом із Президентом України.

«Дніпровська ГЕС є важливою частиною системи, яка підтримує ядерну безпеку атомної електростанції ЗАЕС. Володимир Зеленський показав мені нещодавні пошкодження дамби», – додав він.

Як повідомляє пресслужба глави держави, Зеленський і Гроссі ознайомилися з наслідками російських ракетних ударів по цьому об’єкту критичної інфраструктури, будівлі та енергетичне обладнання якого зазнали значних руйнувань.

Президента і гендиректора МАГАТЕ поінформували про заходи, що вживаються для захисту ДніпроГЕС на випадок нових атак російського агресора, а також про перебіг аварійно-відновлювальних робіт на об’єкті.

За даними ОП, співрозмовники докладно обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС. Глава держави подякував Гроссі за підтримку в питаннях, пов'язаних із гарантуванням безпеки об’єктів ядерної енергетики в Україні.

«Ваша роль у забезпеченні енергетичної безпеки України сьогодні є надзвичайно важливою», – наголосив Зеленський.

Президент привернув увагу очільника агентства до постійного тиску, якого зазнає персонал ЗАЕС від російських окупантів й окремо акцентував на насильницькій паспортизації українських працівників з боку російських окупаційних сил, а також недотриманні ними правил безпеки на атомній станції та протиправному втручанні в технологічний процес функціонування станції.

Президент наголосив на важливості забезпечення постійної присутності представників МАГАТЕ на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, нагадавши, що це важливо для гарантування ядерної безпеки.

Водночас Зеленський високо оцінив готовність Гроссі особисто очолити ротаційну групу експертів на ЗАЕС.

При цьому Президент заявив про першочергову важливість звільнення станції від російських загарбників і відновлення повного контролю української сторони над об’єктом.

«Без негайного виведення російських військ і персоналу із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки та захищеності приречені на невдачу», – підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, Гроссі раніше заявляв про намір відвідати ЗАЕС.

Читайте також: Глава МАГАТЕ заявив про «життєздатне рішення» для безпеки Запорізької АЕС

2 березня на станції відбулася ротація інспекторів МАГАТЕ. Її мали провести на початку лютого, проте загарбники ротацію блокували.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-