Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: в області працює робоча група, яка вивчає справу

Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: в області працює робоча група, яка вивчає справу

Укрінформ
На Закарпатті з п'ятниці працює робоча група, що вивчає обставини справи про "воловецьке зґвалтування" - насилля над неповнолітньою дівчиною групою підлітків.

Про це голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив в Телеграмі, передає Укрінформ.

"️Щодо ганебного злочину, пов’язаного із сексуальним насильством, вчиненим групою підлітків стосовно неповнолітньої дівчини у 2021 році на Воловеччині. За моїм дорученням з минулої п’ятниці у Нижньоворітській громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА й Мукачівської РВА. Вивчаються усі обставини, дії або можлива бездіяльність відповідальних посадових осіб ТГ, навчального закладу та інших. Родині постраждалої та дитині буде надана вся необхідна підтримка й допомога", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Кислиця в РБ: звіт комісії ООН подає картину неймовірних у XXI столітті злочинів росії

Злочин стався 24 серпня 2021 року. Знайомі потерпілої покликали її до підвалу в одному з будинків, де скоїли злочин, знімаючи його на відео. До поліції звернулася бабуся дівчинки 14 вересня. На допиті дівчинка підтвердила факт зґвалтування, поліцейські розшукали причетних до злочину двох 15-річних і 14-річного підлітків.

Водночас зі свого боку, Микита зазначив, що не коментує рішення суду, який призначив підліткам, що вчинили сексуальне насилля над дівчиною, умовне покарання з компенсацією - це, за словами Микити, компетенція Вищої ради правосуддя.

Справу, яку розглядав Воловецький райсуд щодо сексуального насильства, вчиненого групою хлопців стосовно дівчини у смт Нижні Ворота у серпні 2021 року.

Читайте також: Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

Нараз відомо, що справу розглядали за ст.152 Кримінального кодексу України (Зґвалтування).

16 березня 2023 року суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (Скоєння дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (Сексуальне насильство), скоєне групою осіб стосовно неповнолітньої особи).

У коментарі "Суспільному Ужгород" речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк повідомила, що наразі у Закарпатській обласній прокуратурі розглядають можливість опротестування вироку. На це виділяють 30 днів з дати винесення вироку.

Справу про "воловецьке зґвалтування" розповсюдила у мережі Facebook блогерка Олена Пшенична. За її словами, зняте під час злочину відео підлітки завантажили в інтернет і поширили у школі. Його подивилися майже всі жителі села, де проживає дівчина, над якою було вчинене насилля. Блогерка, зокрема, повідомила, що для суду підліткам, що вчиняли насилля, педагоги у школі, де вони навчаються, дали позитивні характеристики. Також наголошується, що дівчинка в суді не мала адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, в якій мати двох підлітків працює секретарем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-