Як зафіксувати трагічні події війни? Брифінг з командою проєкту Музей фрагментів війни

Як зафіксувати трагічні події війни? Брифінг з командою проєкту Музей фрагментів війни

Укрінформ
27 березня, 12:00 -  брифінг з командою проєкту Музей фрагментів війни на тему: «Як зафіксувати трагічні події війни та чому це важливо?»

Організатори:  Медіацентр Україна - Укрінформ.

Учасники: Андрій Сірченко – співзасновник Музею фрагментів війни; Тетяна Фікс – співзасновниця Музею фрагментів війни; Олена Розвадовська - голова правління і засновниця благодійного фонду "Голоси дітей"; Мирослава Лінська - авторка одного із артефактів.

Актуальні питання:

  • Як розповісти світу про події війни з точки зору історій звичайних людей, які пережили окупацію?
  • Комунікація зі світовою спільнотою про війну.  Як донести історії звичайних людей?
  • Трансформація травматичного досвіду та символів української сміливості та незламності. Чому мистецтво є ефективним інструментом?
  • Процес пошуку та збору історій, подорожі деокупованими територіями.
  • Як команда обрала три фонди для підтримки: SupportAzov, AzovStal Families, Voices of Children.

 Чому це цікаво?

Проєкт перетворює артефакти з війни на артоб'єкти для збору коштів на потреби цивільних, що постраждали найбільше. Мета команди – зібрати від 1 до 10 мільйонів доларів США на підтримку дітей загиблих воїнів та жителів регіонів, які постраждали від війни.

Довідково.  Музей фрагментів війни – віртуальний музей, який існує в формі онлайн-платформи, доступ до якої можуть отримати відвідувачі з будь-якої точки світу. Експозицію формують особисті речі, зібрані з усіх регіонів України за останні 365+ днів війни, що триває.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Команда Музею фрагментів війни перетворює артефакти з деокупованих територій на артоб'єкти

Команда Музею фрагментів війни за дев'ять місяців повномасштабного вторгнення зібрала 300 унікальних історій очевидців війни та їхніх особистих речей.

Про це йшлося на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«За останні 9 місяців ми зібрали 300 історій від реальних людей з усіх регіонів країни, зокрема з Київщини, Маріуполя, Харкова, Дніпра. Наше завдання полягає в тому, щоб знаходити та фіксувати історії, які, найімовірніше, ми б ніколи не почули та не побачили. Ми хотіли цим проєктом пролити світло на те, що реально відбувається в Україні і чому це геноцид. Цю місію ми реалізували у вигляді артефактів, за якими стоїть реальна історія, яку можна прочитати на нашому сайті», - сказав співзасновник Музею фрагментів війни Андрій Сірченко.

За його словами, кожен артефакт поміщено в прозорий куб як артоб'єкт. Сірченко зазначив, що частину матеріалу віддають у музейні експозиції. Зокрема, у середині квітня в Національному художньому музеї відбудеться перша виставка, де вони експонуватимуться.

Співзасновниця Музею фрагментів війни Тетяна Фікс підкреслила, що історії, зафіксовані в межах експедицій на деокуповані території, є унікальними. У прозорих кубах міститься номеронабирач для стаціонарного телефона з Харківщини, що вцілів у квартирі, знищеній військами рф. Також є зразки борошна із будинку на Запоріжжі: окупація заскочила дітей самих удома, і борошно з водою стало їхнім єдиним харчем на кілька тижнів.

Водночас артефакти можна придбати. «Ми хочемо, щоб ці куби купували саме європейці та у Штатах - українці і так донатять. У нас купили вже два куби іноземці, які мають зв’язок з Україною», - сказала Фікс.

Кошти від продажу артефактів команда музею передає на допомогу цивільним та воїнам, зокрема азовцям та їхнім сім'ям за програмою SupportAzov і AzovStal Families, а також дітям за напрямком Voices of Children.

За словами засновниці БФ «Голоси дітей» і партнерка проєкту Олени Розвадовської, благодійні програми спрямовані на психологічну та психосоціальну підтримку дітей і батьків у межах стаціонарної, індивідуальної та групової роботи. Також надається гуманітарна допомога сім'ям.

Музей фрагментів війни – віртуальний музей, який існує в формі онлайн-платформи, доступ до якої можуть отримати відвідувачі з будь-якої точки світу. Експозицію формують особисті речі, зібрані з усіх регіонів України.

Відео:

Video:


 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-