Футурологія: Будинки будуть ростити й на Марсі. Як гриби після дощу

Футурологія: Будинки будуть ростити й на Марсі. Як гриби після дощу

Укрінформ
Чи змінить “біоциклізм” українську архітектуру?

- Клівлендська дизайн-студія “Redhouse Architecture”, яка співробітничає з NASA, придумала будинок із грибів, в якому можна жити на Марсі, - нещодавно повідомив Euronews.

Проєкт у розробці американських архітекторів знаходиться уже вісім років... А починалось усе з простого та земного. Містобудівничі зі штату Огайо звернули увагу на процес під назвою “біоциклізм”, що передбачає розщеплення будівельного сміття на целюлозу та змішування його з міцелієм (грибницею) - вегетативною частиною гриба. Так би мовити, свіжий формат переробки занедбаних будинків шляхом їх знесення, поєднання відходів із грибним міцелієм та подальшого використання для будівництва нових біорозкладних структур.

Майже п’ять років тому засновник студії “Redhouse Architecture” Крістофер Маурер (Christopher Maurer) стверджував, що дослідження міцелію його студією є відповіддю на житлову кризу в Клівленді, де є аномально велика кількість занедбаних будинків:

- Замість того, щоб зносити занехаяні квартали та вивозити небезпечні матеріали на смітник, забруднюючи навколишнє середовище, ми спробуємо непотріб переробляти і використовувати. Наша кінцева мета - перетворити будинки на нові. Отже, це буде переробка цілих конструкцій.

Засновник студії “Redhouse Architecture” Крістофер Маурер
Засновник студії “Redhouse Architecture” Крістофер Маурер

* * *

Такий сміливий проєкт, звісно, розвивався поволі. Невдовзі з’явилося портативне обладнання - “biocycler” (біопереробник), яке можна легко доставляти на місця знесення старих будинків, щоб реалізувати процес “біоциклізму”.

Наступним кроком стало переконання, а затим і впевненість Крістофера Маурера, що новітня технологія розширить самі можливості для більш широкого погляду на будівництво в естетиці “зроби сам”. Оскільки відкритому “Redhouse Architecture” “біоциклізму” можна буде навчити безпосередньо самі громади, щоб ті застосовували цю технологію на місці:

- Частина сучасних виробників розвивається навколо мікоматеріалів (mycoterials; волокна, утворені певними бактеріями вегетативними частинами грибів. - О.Р.). Це те, що справді може зробити кожен з нас - самотужки, оскільки пропоновані процеси геть доступні. Через легкість і низьку вартість наш “біоциклізм” буде особливо корисним для громад у країнах, що розвиваються, де величезні мита на імпорт будівельних матеріалів часто перешкоджають розвитку сучасного будівництва.

Під кутом повоєнної відбудови України, із численними зруйнованими чи напівзруйнованими будівлями по всій країні, такий “біоциклізм” можуть дослідити й вітчизняні фахівці.

* * *

Один із проєктів клівлендської студії “Redhouse Architecture”
Один із проєктів клівлендської студії “Redhouse Architecture”

Із часом Ідея клівлендської студії “Redhouse Architecture” визріла та кристалізувалася, спресувавшись у слоган “Ваш наступний будинок може бути споруджений із грибів”. Тепер ідеться про житло, створене з суміші водоростей та міцелію - підземної мережі сполучних волокон грибів, що діє як клей для зв’язування біомаси. На переконання архітекторів із Огайо, на виході ми отримуємо матеріал, міцніший за бетон, що, окрім іншого, ефективно перешкоджає проникненню радіації. А ще - із нього можна “вирощувати” великі будівлі.

Отже, планується, спочатку на Червону планету прибуде вантажний корабель із зневодненою сумішшю біомаси та сплячим у ній міцелієм. Потім робот розбавить її вуглекислим газом, азотом та водою, видобутими на Марсі.

ЗМІ пишуть, що прототип грибного будинку витримав перший етап перевірки NASA.

Наразі фахівці із бюро “Redhouse Architecture” розробляють відповідний дизайн. У майбутньому модель пілотної споруди, розміром 15×15 см, для початку відправлять на Місяць, де проведуть додаткові випробування.

* * *

Не відомо, скільки часу - кілька десятиліть (зітхання) - мине, перш ніж на світі з’явиться перший будинок із грибів. Але вже сьогодні компанія “Ecovative” продає матеріал, що дозволить вам культивувати власний міцелій у будь-якій формі. Тож, не виключено, що у горизонті кількох десятиліть гриби таки зможуть змінити цей світ.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-