Внутрішнє ядро Землі почало обертатися в інший бік - вчені

Внутрішнє ядро Землі почало обертатися в інший бік - вчені

Укрінформ
Дослідники з Пекінського університету (Китай) заявили, що внутрішнє ядро Землі перестало обертатися в тому ж напрямку, що й сама планета, а можливо, навіть почало обертатися в інший бік.

Про це повідомляє Yahoo News, передає Укрінформ. 

Зазначається, що ця «планета всередині планети» на глибині 5000 кілометрів під поверхнею Землі може обертатися незалежно, оскільки плаває в рідкому металевому зовнішньому ядрі. 

Автори дослідження Сяодун Сонг й І Ян виявили, що обертання внутрішнього ядра "майже зупинилося приблизно у 2009 році, а потім почало повертатися в протилежному напрямку".

“Ми вважаємо, що внутрішнє ядро обертається відносно поверхні Землі вперед і назад, як гойдалки. Один цикл гойдалки триває приблизно сім десятиліть. Тобто він змінює напрямок приблизно кожні 35 років”, - заявили дослідники.

На їхню думку, раніше ядро змінило напрямок руху на початку 1970-их років, а наступний поворот в його русі відбудеться в середині 2040-их років.

Читайте також: Астрономи NASA виявили нову планету розміром із Землю

Наразі мало що свідчить про те, що “поведінка” земного ядра сильно впливає на жителів Землі. Проте дослідники вірять в існування фізичних зв’язків між усіма шарами Землі, від внутрішнього ядра до її поверхні.

Як повідомляв Укрінформ, Комісія ООН з наукової оцінки Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, заявила, що озоносфера Землі зможе відновитися за чотири десятиліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-