У Швеції розробили простий тест, який може виявити 14 різних типів раку

У Швеції розробили простий тест, який може виявити 14 різних типів раку

Укрінформ
Дослідники з Технологічного університету Чалмерса у Швеції розробили простий тест, який може точно виявити 14 різних типів раку першої стадії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews.

Дослідники використовували машинне навчання для відстеження рівнів глікозаміногліканів – типу цукру, який є важливою частиною нашого метаболізму – як біомаркерів для виявлення раку в крові та зразках сечі 1 260 добровольців.

У своєму дослідженні автори стверджують, що їхній метод може виявити рак першої стадії з чутливістю до 62%.

Специфічність тесту (частка істинних негативних результатів, які він правильно передбачив) була високою – 95%, а також тест передбачав розташування пухлин з точністю до 89%.

Читайте також: В Японії заявили, що створили ефективні ліки проти Альцгеймера — йде фінальне випробовування

Дослідники розраховують, що цей простий тест буде коштувати дешевше 50 дол., тобто у 5–10 разів менше, ніж середній аналіз крові з рідкої біопсії сьогодні.

Рак є причиною майже кожної шостої смерті в усьому світі. Найефективніший спосіб лікування – виявити його на ранніх стадіях, і нові, революційні аналізи крові дають надію на цьому напрямку, йдеться у публікації.

Як повідомляв Укрінформ, китайські дослідники розробили безконтактний спосіб проведення електрокардіограми, який не потребує застосування електрода чи зняття одягу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-