«Козацька шабля», здатна коригувати вогонь

«Козацька шабля», здатна коригувати вогонь

Укрінформ
Запорізькі фахівці розробили безпілотник, який залітає вглиб ворожого тилу на 50 кілометрів

Спеціалісти з авіамоделювання, радіотехніки та програмісти об'єднали зусилля, аби розробити для потреб армії ротно-тактичний комплекс, який назвали «Домаха».

Працювати над безпілотником почали ще у 2014 році. Кажуть, що тоді це було актуально, але не настільки, як зараз.

УНІВЕРСАЛЬНИЙ СОЛДАТ-РОЗВІДНИК

«Зараз ситуація така, що скільки комплексів не роби, все одно буде замало», - говорить виконавчий директор Благодійної організації «Благодійний фонд «Слідопит» Сергій Глазунов.

З ним, а також разом з іншими розробниками «пташки» ми зустрічаємось на локації, де можна підняти її в небо. Комплекс складається з двох безпілотників, якщо ворог збиває один, то інший продовжує працювати.

«Наразі «Домаха» є розвідувальним комплексом. У майбутньому він може бути ударного типу, але це перспектива», - коментують розробники.

Максимум 20 хвилин на підготовку – і «птах» злетів у небо. Його вага – до 5 кг. Працює він на акумуляторах, яких вистачає на 2-2,5 години. Він дуже тихо літає, здатний підійматись на висоту до 3 км, зафіксувати його візуально неможливо. Але головною його відмінністю від, наприклад, дронів є те, що він може залітати вглиб ворожого тилу на 50 км.

«Його ціль - літати далеко, а не лише розглядати позиції ворога. Арта стріляє на 20 - 30 - 40 км. Цей безпілотник для наведення цілей та коригування саме цієї зброї. Адже артилерії потрібно бачити (по першому вибуху), куди прилетів перший снаряд, аби далі скоригувати», - говорить Сергій.

Розробники називають «Домаху» маленьким літачком, бо той має досить гарні аеродинамічні характеристики та тримає крило.

«Вітер на нього впливає, але не так сильно, як на той же квадрокоптер. Під опадами (якщо не злива, а просто дощ) він точно працювати може, а дрони не можуть.

Безпілотник оснащений камерою, яка дозволяє передавати якісну картинку. Він не цифровий, і саме це дозволяє уникнути таких моментів під час експлуатації, як «придушення» каналів радіозв’язку. Точніше, ворожі комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ) його можуть спробувати «придушити», але це досить складно, і «птаха» можна в ручному режимі довести «додому».

«Наразі ми допрацьовуємо деякі моменти і вже зараз проходимо сертифікацію. До кінця року маємо завершити процес сертифікації і потім його можна буде постачати у військові підрозділи. З нового року він уже може працювати на позиціях», - каже Сергій.

Нещодавно розробники презентували «Домаху» військовим. Його тестували представники різних військових частин. Відгуки отримали позитивні, мало того, військові, за словами розробників, питають, коли можна отримати безпілотник, бо саме такі «очі» на фронті дуже потрібні.

«Часу на нього багато витратили, але зараз гордість відчуваю, бо мріяли про те, щоб його зробити, величезне бажання було», - додає Сергій.

ВІЙНА ТЕХНОЛОГІЙ

«Домаха» - це старовинна козацька шабля. Розробники кажуть, що як козаки били свого ворога за її допомогою, так само нині й українські військові нищитимуть загарбників.

Військовослужбовець на позивний «Ватсон» показав нам, як власне безпілотник злітає в небо. «Ватсон» каже, що цей комплекс був розроблений для наведення артилерії та для проведення розвідки, тож залежно від того, яке завдання буде йому поставлено, він може доукомплектовуватись.

«Цей комплекс потрібен хлопцям, щоб вони бачили, де ворог. Він дозволяє заходити туди, де піхотна розвідка не пройде. Проте варто розуміти, що це, так би мовити, розхідний матеріал. Борт довго не живе. Якщо два тижні він живе, це добре. Але ж за ці два тижні він допомагає зберегти чимало життів наших хлопців», - пояснює «Ватсон».

Нинішня війна - війна технологій, це треба враховувати. Військові точно знають, що РЕБ намагатиметься заглушити все, що літає, і саме тому слід навчати пілотів у ручному режимі повертати «пташок».

«Якщо нам треба побачити на ворожих позиціях щось розташоване на відстані до 10 км, то для цього використовуються дрони, коптери. Більші відстані вони подолати не можуть через обмежений час роботи - 20 - 30 хв. Якщо ж треба розвідати, де є скупчення техніки, піхоти, БК - потрібно літати далі, а значить і довше. І це якраз завдання для «Домахи»», - кажуть військові.

Такі «очі» на фронті сьогодні не «бонус», а необхідність, вони попереджають наших бійців і так рятують їм життя.

Виготовити безпілотник можна за 2-3 тижні. Військові кажуть, що треба підключати якнайбільше хлопців, які займаються розробками, і масово виробляти безпілотники.

«Люди, які його розробили (зокрема авіамоделісти) розуміють, що треба швидко відновлювати апарат у разі його пошкодження, тому він копіювальний, його може зробити чотири людини максимум. Наразі, поки тривають випробування і йде сертифікація, ми самі все фінансуємо, власним коштом, але як тільки отримаємо сертифікат, треба переходити на промислові масштаби», - каже Сергій Глазунов.

Армії потрібні десятки таких «птахів»-розвідників та коригувальників, а для цього будуть потрібні гроші. БФ «Слідопит»  точно потребуватиме донатів, але це буде вже інша історія.

Ольга Кудря, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-