Як безпечно користуватися Wi-Fi: роз’яснення Держспецзв’язку

Як безпечно користуватися Wi-Fi: роз’яснення Держспецзв’язку

Укрінформ
У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації роз’яснили наскільки безпечно користуватися громадськими безплатними мережами Wi-Fi.

Як передає Укрінформ, відповідне роз'яснення розміщено на сайті Держспецзв'язку.

“Сьогодні підключитися до безплатних мереж Wi-Fi можна у багатьох закладах харчування, в парках, громадському транспорті, торговельних центрах і навіть в укриттях. Для багатьох українців це – зручний та вигідний спосіб дістати доступ до інтернету та бути на зв’язку. Проте і ризики під час користування громадськими безкоштовними мережами Wi-Fi все ж існують”, - ідеться у повідомленні.

Щоб бути у безпеці та захистити свої дані, у Держспецзв’язку порадили дотримуватися кількох правил.

Зокрема перевіряти мережу, не підключатися до невідомих точок Wi-Fi, якщо ви не знаєте, хто роздає зв’язок. "Якщо, наприклад, ви перебуваєте у кафе, уточніть у працівників назву мережі закладу. Пам’ятайте, що кібершахраї можуть створювати фейкові мережі”, - застерігають фахівці.

Читайте також: Як правильно видаляти файли з телефону, аби ворог їх не відновив – роз’яснення

У Держспецзв'язку також рекомендують використовувати VPN-сервіси. Крім того, нагадують, що безпечніше у разі потреби щоразу підключатися до мереж Wi-Fi вручну. Обмежте можливість автоматичного підключення пристрою. Це можна зробити в налаштуваннях ноутбука або смартфону.

Окрім того, варто вимкнути функцію надання спільного доступу до файлів через локальну мережу на всіх пристроях. При підключенні до громадського Wi-Fi вони можуть стати доступними зловмисникам.

Фахівці нагадують, що перевірити у Windows, чи увімкнений доступ, можна таким шляхом: Панель керування – Мережа й інтернет – Центр мережевих підключень і спільного доступу – Додаткові параметри спільного доступу.

На Mac налаштування спільного доступу до файлів здійснюються у меню Apple – Системні параметри – Спільний доступ.

Читайте також: «Остаточний платіж»: українцям електронною поштою розсилають вірусні архіви

“Не використовуйте загальнодоступних мереж Wi-Fi для обміну чутливою конфіденційною інформацією і вирішення важливих справ. Краще скористатися перевіреною стаціонарною мережею або мобільним інтернетом. Використовуйте антивірус та відвідуйте тільки безпечні сайти. Відключайте Wi-Fi, якщо ним не користуєтеся”, - наголошують фахівці.

Як повідомляв Укрінформ, у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації пояснили, чи можуть російські військові прослуховувати телефони українців, зокрема на тимчасово захоплених територіях, - та як цьому запобігти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-