Кібератака на державні сайти: в РНБО не виключають білоруський слід

Кібератака на державні сайти: в РНБО не виключають білоруський слід

Укрінформ
До масштабної кібератаки на державні сайти України може бути причетне хакерське угруповання, пов’язане з білоруською розвідкою.

Про це в коментарі Reuters сказав заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Демедюк, передає Укрінформ.

"Попередньо ми вважаємо, що до цієї атаки може бути причетне угруповання UNC1151", - цитує агентство заступника секретаря РНБО.

За його словами, це кібершпигунське угруповання пов’язане зі спецслужбами Республіки Білорусь. Воно має досвід атак не тільки проти України, а й проти Литви, Латвії, Польщі й раніше поширювало наративи, які засуджують присутність НАТО в Європі.

Читайте також: Хакери атакували близько 70 сайтів органів влади - Держспецзв'язку

"Угруповання спеціалізується на кібершпигунстві, що пов'язано з російськими спецслужбами (Службою зовнішньої розвідки РФ), і вдається до вербування або таємної роботи своїх інсайдерів у потрібній компанії", - зазначив Демедюк.

Коментуючи той факт, що хакери залишили послання польською мовою, заступник секретаря РНБО припустив, що вони використовували Google Translate для перекладу.

Читайте також: США допоможуть Україні відновитися після кібератаки – ЗМІ

"Очевидно, що цим примітивним методом їм не вдалося нікого ввести в оману, але це свідчить про те, що нападники "грали" на польсько-українських відносинах (які з кожним днем тільки міцніють)", - підсумував Демедюк.

Читайте також: Федоров назвав мету кібератак на українські державні сайти

Як повідомлялося, у ніч на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти, зокрема вебресурси МОН, МЗС, Мінспортмолоді, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства, а також портал "Дія". 

Держспецзв'язок спільно СБУ та кіберполіцією проводять розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-