Мікроби в океанах та ґрунтах еволюціонують, щоб поїдати пластик

Мікроби в океанах та ґрунтах еволюціонують, щоб поїдати пластик

Дослідження
Укрінформ
Мікроби в океанах та ґрунтах по всьому світу еволюціонують, щоб поїдати пластик.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Дослідження Технологічного університету Чалмерса у Швеції є першою великомасштабною глобальною оцінкою здатності бактерій розкладати пластик. Згідно з його результатами, кожен четвертий із проаналізованих організмів містить відповідний фермент.

У ході дослідження було скановано понад 200 мільйонів генів, виявлених у зразках ДНК, які були взяті з навколишнього середовища. Вчені виявили 30000 різних ферментів, які можуть руйнувати 10 різних типів пластику. При цьому майже 60% нових ферментів не вписуються в жодний із відомих класів ферментів — їхні молекули розкладають пластмаси способами, які раніше були невідомі.

Читайте також: Мармуровому морю загрожує нова екологічна катастрофанауковець

Дослідники виявили, що кількість та тип виявлених ними ферментів відповідали кількості та типу пластикового забруднення у різних місцях.

За словами вчених, результати «свідчать про вимірний вплив пластикового забруднення на глобальну мікробну екологію».

Щорічно у навколишнє середовище викидаються мільйони тонн пластику, і тепер забруднення пронизує всю планету, від вершини Евересту до найглибших океанів. Зменшення кількості використовуваного пластику має життєво важливе значення, так само як і належний збір та переробка відходів.

Але багато пластмас зараз важко розкласти і переробити. Використання ферментів для швидкого розкладання пластмас на їх будівельні блоки дозволить виготовляти нові продукти із старих, скорочуючи потребу у виробництві первинного пластику. Дане дослідження надає безліч нових ферментів, які необхідно вивчити та адаптувати для промислового використання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-