1001 ніч китайської діджиталізації в ОАЕ

1001 ніч китайської діджиталізації в ОАЕ

Репортаж
Укрінформ
Українські журналісти побували на провідному форумі компанії Huawei в Дубаї

Це відбулося в місті, де зійшлися минуле й майбутнє. Де закони шаріату добре уживаються з новітніми технологіями, а з останніми – дуже товаришує архітектура (наприклад, коли розкішні хмарочоси вдень є просто висотними спорудами, а вночі стають найкрутішими в світі медіаекранами по всій висоті вежі). Де член королівської родини, шейх, вбраний як шейх, вправно керуючи слайдами на розкішному екрані, розповідає про плани стрімкої діджиталізації Об’єднаних Арабських Еміратів на форумі Huawei, який цей китайський техногігант щороку проводить у іншій чи то діловій столиці, чи просто столиці світу.

Цього року саме в Дубаї відбувся Форум надширокосмугового доступу (UBBF2021) (фактично один з флагманських заходів компанії, яку вона проводить разом із комісією ООН із широкосмугового зв’язку), де побувала група українських журналістів.

Цей форум – must have не лише для команд Huawei, сюди приїжджають гравці зі всього світу та всього “технологічного” ланцюга. Приїжджають спілкуватися люди, які встигають за часом, а деколи – навіть випереджають його. Поки прості користувачі лише спостерігають вибухове зростання таких додатків, як дистанційне навчання, дистанційний офіс, розумне виробництво і розумна охорона здоров'я, на таких івентах лідери галузей обговорюють створення стійкої екосистеми для індустрії надширокосмугового зв'язку. Вони обговорюють і нові проєкти, і результати фундаментальних досліджень, які власне забезпечують технологічні прориви.

ОСВІТЛЮЮЧИ МАЙБУТНЄ: ВИКОРИСТОВУВАТИ БІТИ, ЩОБ УПРАВЛЯТИ ВАТАМИ

Для ділових та технологічних форумів у Дубаї є великі виставкові площі та павільйони. Поки ми їхали до будівлі, де облаштувався Huawei, я нарахувала з півтора десятка пронумерованих споруд такого собі виставкового містечка. А в самому павільйоні, де мали проходити лекції, виставки та панелі конференції компанії, перша зала була облаштована в зеленому стилі.

Самому форуму (UBBF2021) передувала ще одна “екологічна” подія від тої ж Huawei. Фраза, що цифрова економіка має бути екологічна, упродовж останніх кількох років є частиною ідеології цієї корпорації. Це дуже відчувалося на “декоруванні” того залу, де мала пройти “зелена конференція”. З одного боку, в залі стояло новітнє обладнання, яке пропонує компанія для впровадження 5G, посередині – вишенька на торті – взірець безпілотного авто, перший випробувальний етап якого у Китаї вже завершився. В Шанхаї красуня-машина вже проїхала без водія 1000 кілометрів. На ринку авто має бути з 2025 року. Але вже сьогодні Huawei створює безпілотні авто спільно з іншими автомобільними компаніями, виробляючи для них бортові комп’ютери й датчики.

А на великих екранах крутилися відеосюжети – величні ліси та гарні звірі. Компанія вже три роки, як розгорнула системи звукового моніторингу на сонячних батареях – в лісах у деяких країнах. Ці системи й технології бездротового зв'язку запроваджені для виявлення звуків незаконних рубок та оповіщення місцевої влади, щоб вони могли втрутитися, перш ніж природі буде завдано непоправної шкоди. Системи застосовують у майже двох десятках країн, допомагаючи місцевим захисникам природи.

Отже, перший день китайського вояжа українців в Об’єднаних Арабських Еміратах був присвячений екологічним ініціативам Huawei. Один зі слоганів компанії: “Зелені інновації пришвидшують зелений розвиток та цифрову трансформацію. Разом – до сталого розвитку”.

Форум називався «Кращий світ» (в оригіналі – Better World Summit, або BWS). І кожен спікер виступав тут не більше п’яти-десяти хвилин.

- Здавалося б, яким чином діджиталізація може привести до зеленого світу. Але завдяки інформаційно-комунікаційним технологіям (далі – ІКТ) та досвіду Huawei ми можемо скорочувати споживання енергії. І ми інтегруємо екологічно чистий розвиток у все, що робимо.

Прагнення людей до кращої якості життя має бути збалансовано необхідністю зниження викидів вуглецю. Саме тому компанія запропонувала цю ініціативу для ліпшого управління дорожніми картами зі скорочення вуглецевих викидів і оцінювання їхнього виконання, – сказав у вітальній промові «Зелені інформаційно-комунікаційні технології для зеленого розвитку» директор з маркетингу підрозділу Huawei Carrier Business Group Боб Цай. – Як міжнародний постачальник інфраструктури ІКТ й інтелектуальних пристроїв, Huawei завжди зважає на екологічність розвитку. З нашими інноваційними продуктами і рішеннями ми допоможемо операторам скоротити викиди вуглецю і зробити їхні мережі енергоефективнішими. Сьогодні викиди вуглецю на біт даних визначено як новий показник для зелених мереж. Освітлюючи майбутнє, робимо його зеленішим.

До речі, компанія на своїх попередніх івентах озвучила ще одну цифру. У мережах 5G споживання енергії на біт становить всього одну десяту від аналогічного показника для мереж 4G, але при цьому ємність мереж 5G – в 30 разів більше.

- Зростання кількості передачі даних – невідворотнє. Воно продовжується, – сказав партнер та співорганізатор заходу, віцепрезидент із розвитку ринків постачальників послуг в Informa Tech Річард Махоні, – ми споживаємо все більше контенту, і через операторів мобільного зв’язку проходить більше даних. Реальний спосіб зменшити споживання енергії – зробити його більш ефективним, на кожен біт має припадати менше ват. Сьогодні ми можемо використовувати біти, щоб управляти ватами і переданими даними для оптимізації потоків енергії. Це зробить енергетичні мережі більш екологічними, інтелектуальними, надійними та ефективними.

Цікаво, що в той самий час, коли відбувався екологічний захід, той самий техногігант у Дубаї підписував угоду про будівництво сховища сонячної енергії у Саудівській Аравії. Експерти пишуть, що ємність установки складе 1300 МВт на годину – і це рекорд, оскільки Tesla почала будівництво аналогічного об'єкту в Каліфорнії, але ємністю, майже вдвічі меншою (730 МВт на годину).

Повертаючись до нашого заходу: на ньому йшлося не лише про передачу даних. Екологічні інновації мають різні форми та профілі.

Під час одного з виступів представника компанії, який займається стартапами, на екрані почали з’являтися фото штучного м’яса. І я почула, що вартість вирощування замінників м’яса на рослинній сировині (м’яса з пробірки) зменшилася у 35 тисяч разів за останні 5 років, його ціна становить зараз 11 доларів за бургер.

Інші спікери говорили про використання новітніх технологій у медичній та соціальній сферах. Як нам потім розповіли в кулуарах форуму, Huawei має досвід встановлення на автомобілях своєрідних медичних клінік, кожен автомобіль оснащений обладнанням 4G й підтримує доступ до виділеної хмарної платформи. Це дає можливість проводити дистанційні консультації в режимі реального часу з лікарями і своєчасно надавати медичні послуги малозабезпеченим сім'ям. А в Східній Африці компанія Huawei спільно з ЮНЕСКО працює над переробкою вантажних контейнерів у мобільні цифрові класи, у яких вчителі, жінки і молоді підприємці з провінції можуть навчатися використанню цифрових технологій. Це забезпечить їм рівний доступ до ресурсів цифрового освіти.

Своєрідним резюме форуму стала пропозиція про створення платформи для галузевого співробітництва у сфері зеленого розвитку, яка регулярно збиратиме галузевих партнерів і операторів для обміну інноваційними технологіями та новітніми методами скорочення викидів вуглецю.

КИТАЙСЬКІ БАБУСІ ЛЕГКО РОЗПЛАЧУЮТЬСЯ В МАГАЗИНАХ ЧЕРЕЗ СМАРТФОНИ

Слоганом, головною ідеєю цьогорічного форуму UBBF2021, який відбувся наступного дня, стала фраза: “Розширюйте підключення (мається на увазі, до Інтернету – Укрінформ) – стимулюйте зростання”. Рівний доступ до цифрових послуг – одна з цілей компанії, хоч де б вона працювала. І це матиме здоровий ефект і для бізнесу – через інтерес споживачів до продуктів фірми, і для суспільства. Класичний приклад стратегії «переміг=переміг» – коли виграє компанія, яка є провайдером чи агентом цифровізації, та продавцем продукту для її здійснення. Так чи інакше, Huawei має право на повчання, адже вони поставили 5G станції на Евересті (забезпечивши повне покриття Інтернетом на північному схилі гори) і забезпечили доступ до Інтернету в найвіддаленішому китайському селі. Принаймні менеджери компанії стверджують, що китайські бабусі легко розплачуються в магазинах через смартфони.

Тому перший виступ одного з топменеджерів компанії був присвячений саме підключенню. Це слово (англійською мовою “connectivity” – ред.) звучало таким собі емоційним рефреном з вуст різних топменеджерів компанії. Спочатку – з вуст виконавчого директора правління Huawei і президента бізнес-групи Carrier Райана Діна:

- Понад 170 років тому був прокладений перший у світі підводний кабель, який надсилав перші сигнали зв'язку через океан. Близько 20 років тому швидкість з'єднання перевищила 32 Кбіт/с, а відео почало обганяти та переважати текст як основну форму трафіка, що дозволило нам спілкуватися, як ніколи. Коли пандемія вразила світ у 2020 році, підключення знову змінило те, як ми живемо і працюємо, там, де є підключення, є інновації. Підключення змінює майбутнє і дає необмежені можливості. 2021 рік відкриває нову сторінку для підключення. Незважаючи на виклики, спричинені пандемією, ми все ще рухаємося вперед. Я закликаю усіх галузевих партнерів працювати разом, обговорювати – як створити зв'язаний світ і зробити світ кращим.

Про важливість підключення говорив на форумі й Пен Сон, президент Huawei з глобального маркетингу операторів і продажу рішень. Власне його промова так і називалася: «Розширюйте підключення, стимулюйте зростання».

«Минулий рік був сповнений як проблем, так і можливостей, – сказав Пен Сон, зазначивши, що вимоги до підключення зазнають величезних змін як для домівок, так і для підприємств. Власні домівки стали центрами освіти, роботи й торгівлі, тоді як підприємства більше не зосереджуються лише на пропускній здатності для підключення, а й також переходять від комунікаційної технології до операційної технології. Цифровізація – це найбільша можливість для індустрії ІКТ. Безсумнівно, хмара є основою цифровізації, але підключення також відіграє ключову роль. Підприємства повинні швидко перейти до кількох хмар, тому підключення має бути орієнтовано на хмару та суміщатися з хмарою. Huawei докладає максимум зусиль у вивченні нових технологій, які зміцнюють основу архітектури мереж. Сьогодні існують величезні можливості для підключення, а пропонована нашою компанією модель (Покриття – архітектура – злиття) є ключем для операторів, щоб допомогти прискорити цифровізацію галузей, максимізувати цінність підключення та досягти нового зростання. Дії – це плоди, а слова – лише листя». Компанія продовжує зосереджуватися на інноваціях у технологіях підключення та підтримувати клієнтів для досягнення успіху в бізнесі – як зараз, так і в майбутньому.

ДО 2030 РОКУ СТІЛЬНИКОВІ МЕРЕЖІ ПОВИННІ БУДУТЬ ПІДТРИМУВАТИ 100 МІЛЬЯРДІВ ПІДКЛЮЧЕНЬ

Натомість Девід Ван, виконавчий директор та президент підрозділу продуктів і рішень у галузі ІКТ компанії Huawei, розповів про основні тенденції в розвитку Інтернету. І його виступ став одним із найпопулярніших у слухачів:

- До 2030 року інтеграція цифрового та фізичного світів значно поглибиться, створюючи досвід, максимально наближений до реального. Цифрова економіка стане основним рушієм усіх секторів економіки. Але ці досягнення вимагатимуть від нас забезпечення повноцінної безпеки мереж, підвищення енергоефективності та збільшення зеленої енергетики для захисту довкілля.

Цифрові комунікації використовуватимуться для розширення і поглиблення обміну інформацією між людьми, забезпечуючи мультисенсорний досвід, що залучає слух, зір, дотик і нюх. Цифрове суспільство суттєво зміниться через те, що до 2030 року стільникові мережі повинні будуть підтримувати 100 мільярдів підключень thing-to-thing «річ-до-речі». Мережі, які в основному обслуговують універсальний інтернет речей, повинні будуть почати пропонувати різні типи підключених сервісів, диференційовані за швидкістю і пріоритетом.

Взаємодія між супутниками та землею заповнить прогалини в бездротовому наземному покритті та забезпечить тривимірне покриття повітряного простору, забезпечуючи зв'язок і управління безпілотними літальними апаратами та повітряними суднами. Цілком імовірно, що мобільні мережі з передовими технологіями та ринком із багатомільйонним обігом також використовуватимуться для розвитку нових технологій супутникового зв'язку.

Сенсорні технології та комунікації надалі інтегруватимуться, що забезпечить цифрове відтворення фізичного світу в реальному часі, сприяючи розвиненому автономному водінню та керуванню дронами.

Бездротові мережі будуть повністю інтегровані з технологіями штучного інтелекту, щоб створити мережі для абсолютно автономного водіння 5-го рівня.

У найближчі кілька років мережевий трафік зросте в 100 разів, відтак попит на рішення, що знижують енергоспоживання мережі, також зросте. Енергоефективність необхідно враховувати у всіх аспектах проєктування мережі, включно з радіоінтерфейсами, пристроями та сайтами. Це дозволить побудувати екологічно чисті й сталі зелені мережі з повним підключенням і повним життєвим циклом.

Внутрішня безпека пристроїв, а також інтелектуальна та спрощена безпека на мережевому рівні набуватимуть більшого значення, оскільки зростатиме увага до безпеки мереж і їхньої стійкості. Оператори надаватимуть своїм корпоративним клієнтам спрощені послуги захисту за допомогою синергії хмарних мереж, що сприятиме цифровій трансформації.

Індустрія бездротового зв’язку швидко рухається у напрямі створення повністю інтелектуального світу.

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ

Участь у Форумі, безумовно, здатна вплинути і на мислення, і на дискурс українських журналістів. Зрештою, в нашому завжди критичному суспільстві діджиталізація традиційно сприймається лише, як додаток «Дія». Огляд технологічних новин зводиться до ринку телефонів або космічних новин.

Але якщо ти живеш в епоху четвертої промислової революції, то у наших текстах має бути те, що наразі важко тримається в нашій уяві. Фраза “Коли біт (одиниця цифрової інформації) керує ватами (одиниця електричної енергії)”, нагадаю, означає застосування цифрових технологій для енергозбереження. І вона – не лише про корпоративну культуру. Викиди вуглецю на біт стають новим показником екологічності та якості мереж. На цій конференції не звучало тривіальних фраз про глобальне потепління (воно не заперечується), але дуже настійливо проводилася думка про вуглецеву нейтральність. Сталий розвиток цікавить сотню тисяч інженерів Huawei не менше, аніж нові хмарні сервіси, цифри продаж мобільних пристроїв чи прокладені мережі.

Цифрові рішення – не лише про паспорт у смартфоні, їх можна застосовувати у кожній сфері людської діяльності, а 5G – не лише про Інтернет на Евересті (вони самі кажуть, що останнє – круто, але це – скоріше просто популяризація ідеї).

5G в Китаї – це про роботу аеропортів, морських портів, вугільних шахт, металургійних заводів. Huawei створює спільні з підприємствами лабораторії, які дозволяють зрозуміти потреби цих галузей. 5G у деяких китайських портах автоматизує завантаження та розвантаження суден. А в провінції Шаньсі є кілька автоматизованих рудників (шахт). Китайці переконують, що їхній досвід дозволяє підключати гірничі комбайни до детекторів газу по бездротових мережах, що дозволить і вирішити проблеми з безпекою, і підняти виробництво. Така собі надсучасна система попередження вибухів.

Звучить, як наукова фантастика, але співробітники Huawei стверджують, що на їхньому металургійному заводі Hunan Valin повністю автоматизовано роботу печей і прокатних станів. Процеси плавлення і прокату сталі відбуваються з диспетчерської – силами офісних працівників, одягнених у костюми. Одним словом, діджиталізація – це цілий світ, майбутнє, яке нам потрібно як мінімум розуміти. А краще – долучатися.

Лана Самохвалова, Київ–Дубай

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-