Оголосили переможців Нобелівської премії з хімії

Оголосили переможців Нобелівської премії з хімії

Укрінформ
Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2021 року стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан "за розвиток асиметричного органокаталізу". 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Твітер премії.

Як зазначається, Ліст та Макміллан розробили новий інструмент для молекулярного конструювання – органокаталіз. Це дуже вплинуло на фармацевтичні дослідження, а також допомогло зробити хімію екологічнішою.

Дослідники довгий час вважали, що існує лише два види каталізаторів: метали та ферменти. Незалежно один від одного, цьогорічні лауреати Нобелівської премії з хімії розробили третій тип - асиметричний органокаталіз, який спирається на невеликі органічні молекули.

Читайте також: Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Маскава Тосіхіде

Чимало сфер науки і досліджень залежать від здатності хіміків створювати молекули, здатні утворювати еластичні й міцні матеріали, накопичувати енергію або сповільнювати прогресування захворювань. Ця робота вимагає присутності каталізаторів - речовин, які контролюють і прискорюють проходження реакцій, не стаючи при цьому частиною кінцевого продукту. Наприклад, каталізатори в автомобілях перетворюють токсичні речовини у вихлопних газах на нешкідливі молекули.

«Ця концепція каталізу проста і геніальна, і факт в тому, що багато людей задавалися питанням, чому ми не думали про це раніше», — сказав Йоган Аквіст, голова Нобелівського комітету з хімії.

Як повідомляв Укрінформ, з 4 жовтня розпочався Нобелівський тиждень.

Читайте також: Нобелівська премія з медицини: перспектива перемоги над болем

У понеділок було оголошено лауреатів Нобелівської премії. Цього року ними стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян "за відкриття рецепторів температури і дотику".

У вівторок оголосили переможців Нобелівської премії з фізики. Ними стали Шюкуро Манабе та Клаус Гассельманн, а також Джоджіо Парізі «за новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем».

У четвер стануть відомі лауреати з літератури. Лауреат премії з економіки у пам'ять про Альфреда Нобеля буде оголошений у столиці Швеції 11 жовтня.

Читайте також: Лауреати цьогоріч не поїдуть по Нобелівську премію - через пандемію

У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії за сприяння встановленню миру.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-