Астрономи пояснили причини таємничого затемнення Бетельгейзе

Астрономи пояснили причини таємничого затемнення Бетельгейзе

Укрінформ
Китайські астрономи пояснили причини таємничого затемнення однієї з найяскравіших зірок на небі - Бетельгейзе - велетенської зірки червоного кольору, розташованої у верхньому лівому кутку сузір'я Оріона.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

Загадкове падіння світності Бетельгейзе, яке спостерігалося з жовтня 2019 року по лютий 2020 року, привернуло увагу як астрономів, так і публіки.

Яскравість зірки впала більш як у 2,5 раза, що помітно навіть неозброєним оком.

Астрономи припустили кілька можливих причин стрімкого ослаблення яскравості зірки, включаючи попередню стадію вибуху наднової, утворення хмари зоряного пилу в результаті викиду з світила величезного газового міхура і зміни в фотосфері зірки.

Використовуючи методи інфрачервоної спектроскопії, дослідницька команда, очолювана Національною астрономічною обсерваторією Китаю (НАОК) при Академії наук КНР, проаналізувала спектри з високою роздільною здатністю в ближньому інфрачервоному діапазоні хвиль Бетельгейзе у процесі її потьмяніння.

Читайте також: Астрономи з’ясували, як «харчується» надмасивна чорна діра

Результати аналізу, отримані в обсерваторії Вейхай при Шаньдунському університеті, показали, що затемнення, ймовірно, було викликано присутністю великої темної плями на поверхні Бетельгейзе.

За словами керівника дослідницької команди при НАОК Чжао Гана, спостереження допоможуть краще зрозуміти природу червоних зірок-надгігантів, які є основними джерелами збагачення Всесвіту важкими елементами.

Читайте також: Астрофізики виявили в космосі пару «танцюючих привидів»

Як повідомляв Укрінформ, вчені NASA досліджують «енергетичну кризу» на Юпітері і вважають, що вони розкрили таємницю несподівано високих температур на планеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-