Вчені NASA розкрили таємницю високих температур на Юпітері

Вчені NASA розкрили таємницю високих температур на Юпітері

Укрінформ
Вчені NASA досліджують «енергетичну кризу» на Юпітері і вважають, що вони розкрили таємницю несподівано високих температур на планеті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Independent.

Зазначається, що Юпітер у п'ять разів далі від Сонця, ніж Земля, і тому його середня температура у верхніх шарах атмосфери повинна становити приблизно 73 градуси Цельсія. Замість цього, температура в умовах помірного клімату планети становить вражаючі 426 градусів за Цельсієм, і ця цифра залишала вчених дивуватися останні півстоліття.

«Ми виявили, що інтенсивне сяйво Юпітера, найпотужніше в Сонячній системі, відповідає за нагрівання верхніх шарів атмосфери всієї планети до дивно високих температур», - сказав Джеймс О'Донохью з Японського агентства аерокосмічних досліджень.

Читайте також: Нові знімки Юпітера розкривають таємниці його атмосфери

Полярне сяйво на Юпітері - це видимі спалахи світла, що виникають під час взаємодії заряджених частинок з атмосферою газового гіганта. Це те саме явище, яке створює на Землі північне сяйво.

«Ми також виявили дивну локалізовану область нагріву далеко від полярного сяйва - довгу смугу нагріву, несхожу на все, що ми бачили раніше», - сказав Том Сталлард, доцент планетарної астрономії в Університеті Лестера, який є співавтором документа про результати.

Також спостереження за планетою показали, що магнітне поле Юпітера знаходиться під сильним впливом сонячних вітрів (потоки високоенергетичних часток від Сонця) і що окремі магнітні поля від вітрів стискаються, зустрічаючись з Юпітером.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-