Від «полуничної» суперповні до зорепадів: найяскравіші астрономічні явища-2021

Від «полуничної» суперповні до зорепадів: найяскравіші астрономічні явища-2021

Укрінформ
Останню в 2021 році суперповню можна було спостерігати 24 червня.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на "Медузу", цю суперповню називають «полуничною» - оскільки вона збіглася в часі з сезоном збору полуниці.

Попередня суперповня була 26 травня - «кривава» - незвичайна і ефектна завдяки місячному затемненню, яке відбувалося тоді ж.

Суперповня - астрономічне явище, коли повний місяць збігається з моментом, в який Місяць проходить найближчу до Землі точку своєї орбіти. 24 червня між нами і природним супутником було всього 361 558 кілометрів.

Читайте також: Китайський телескоп зробив знімок сонячної корони

У 2021 році також можна буде побачити в небі:

  • 4 липня - Меркурій в найвищій точці над горизонтом (при цьому його можна спостерігати протягом усього липня). Шукайте планету на небі незадовго до сходу сонця - на сході.
  • 11-13 серпня - пік зорепаду Персеїди. Це один з найяскравіших метеорних потоків, який проходить щороку з 17 липня по 24 серпня і на піку виробляє до 60 спалахів на годину. Найкраще спостерігати його за містом - там, де темно. Метеори будуть виходити із сузір'я Персея, але можуть з'явитися в будь-якому місці на небі.
  • З середини вересня по грудень - Венера у всій красі і в полі зору після настання сутінків. У грудні саме те - спостерігати серпик Венери в телескоп і бінокль.
  • 21-22 жовтня - пік зорепаду Оріоніди. Цей метеорний потік проходить щороку і виробляє на піку до 20 метеорів на годину. Він утворений частинками пилу, залишеними кометою Галлея. Переважно метеори будуть виходити із сузір'я Оріона.
  • 19 листопада - часткове місячне затемнення. Найкраще його буде видно в Північній Америці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-